Компјутерска превара

Бањалучки хакер од хрватске ”Петрокемије” покушао изнудити милион куна

МУП Српске поднио је пријаву тужилаштву против бањалучког хакера Аљоше Борковића због сумње да је компјутерском преваром покушао да изнуди 250.000 КМ од хрватске фирме ”Петрокемија”.

Извјештај против Борковића достављен је Окружном јавном тужилаштву у Бањалуци, а на терет му се стављају кривична дјела израда и уношење компјутерских вируса, компјутерска превара и и покушај изнуде, те неовлаштен приступ заштићеном компјутеру, компјутерској мрежи, телекомуникационој мрежи и електронској обради података.

”Дјела су почињена тако што је осумњичени у периоду од јуна 2021. године до 29. августа 2021. године, у намјери прибављања противправне имовинске користи, кориштењем лажног налога електронске поште и лажним приказивањем чињеница довео у заблуду запослене једног правног лица са сједиштем у Републици Хрватској због које су, вјерујући да се ради о вјеродостојном пошиљаоцу, отворили и активирали прилог електронске поруке што је без њиховог знања и сагласности омогућило инсталирање програма, а потом и приступ компјутерима и компјутерском систему”, саопштио је МУП Српске.

Banjalučki haker ukrao advokatu spise i slao lažne poruke

Banjalučki haker ukrao advokatu spise i slao lažne poruke

Додају да је осумњичени након тога од фирме тражио да му уплате новац да им откључа рачунаре и не објави сав снимљени садржај.

”У виртуелној валути Bitcoin тражио је износ од 250.000,00 КМ, односно 1.000.000 куна”, наводе у полицији.

МУП Републике Српске упозорио је грађане и правна лица на све чешћу појаву лажних порука електронске поште које имају за циљ крађу идентитета, запамћених лозинки и података.

”У случају било какве сумње у потенцијални напад то без одлагања пријавити најближој полицијској станици”, апеловао је МУП Српске.

Хакер покушао изнудити 150.000 евра од ”Клинике Костић”

Хакер покушао изнудити 150.000 евра од ”Клинике Костић”

Борковић је и прошле године пријављен због сумње да је оштетио више фирми из Хрватске, а межу оштећенима је била и ”Петрокемија”.

У наставку истраге пријављен је и за кривично дјело фалсификовање исправе због сумње да је прибавио лажну службену легитимацију Владе Републике Српске, као и службене легитимације Синдиката полиције и полицијских старјешина Републике Србије са службеном значком.

"Легитимацију је употријебио као праву 21. јануара 2021. године када се радницима Градске управе Бањалука представио као полицијски службеник запослен у МУП РС. Легитимиације су пронађене приликом претреса локације коју користи А.Б. и привремено су одузете", саопштено је тада из полиције.

У октобру ове године полиција је пријавила Аљошу Борковића и да је покушао изнуди 150.000 евра од ”Клинике Костић” из Бањалуке. И тада се наводило да је Борковић хаковао рачунарски систем ”Клинике Костић”, да би потом тражио да му се у крипто валути ”Биткоин” исплати 150.000 евра како би им откључао систем, те да не објави снимљени садржај.


Пратите нас и путем Вибера