Тужилаштво БиХ

Бивши министар Лучић оптужен да је лажирао кафанске рачуне

  • Извор: Независне
  • 29.12.2023. 12:30

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против некадашњег министра за људска права и избјеглице БиХ Милоша Лучића, те још три особе.

Уз Лучића, оптужницом су обухваћени и Синиша Папаз звани Папе, Далибор Шеховац и Мирко Ристовић.

У оптужници се наводи да је Лучић лажно приказивао трошкове репрезентације, конзумације хране и пића о трошку министарства.

Терете га да је од оптуженог Папаза набављао већу количину различитих фискалних рачуна, који су већ плаћени од стране гостију у угоститељским објектима, те их преузимао и лажно представљао као трошкове репрезентације министарства, или рачуне за конзумацију хране и пића у различитим угоститељским објектима лажно приказивао као трошкове настале за потребе министарства којим је руководио.

Звонимир убио супругу и мајку, па себе

Звонимир убио супругу и мајку, па себе

"Терети се и да је на друге начине злоупотребљавао ресурсе и службену платну банковну картицу министарства, за точење горива у различита возила, која нису била у власништву Министарства. Надаље, у оптужници се наводи да је оптужени Лучић, користећи службено возило министарства (ауди А6), вршио наводно одржавање возила изван одабраних и овлаштених сервиса, у чему су му помагали оптужени Шеховац и Ристовић, па су на тај начин, презентовали трошкове који се нису десили и на тај начин остваривали незакониту имовинску корист", наводи Тужилаштво БиХ, пишу Независне.

Како додају, у оквиру истраге евидентирано је више од 100 појединачних злоупотребе и незаконитих кориштења средстава Министарства у различитим износима.

Оптужени Лучић терети се и да је присвојио средства министарства, у виду електронске опреме (лаптоп и мобилни телефон), које је приликом раздужења са функције, лажно пријавио да су украдени, да би они били пронађени приликом претреса његове куће.

Након пожара ватрогасце оптужио за крађу новца који је узела његова жена!

Након пожара ватрогасце оптужио за крађу новца који је узела његова жена!

Лучић се терети за злоупотребу 69.269,46 КМ, од чега му је, како наводи Тужилаштво, оптужени Папаз помогао да прибави незакониту имовинску корист од око 15.900 КМ, а оптужени Шеховац у износу од 12.195 КМ.

Наводи се у оптужници и да је Лучић прибавио оптуженом Ристовићу корист од 2.080 КМ, при чему је Лучић, којег терете и за проневјеру, причинио штету за Буџет БиХ у износу од 69.777,42 КМ

"Наводе оптужнице Тужилаштво БиХ ће доказивати позивањем 120 свједока, три вјештака и прилагањем више од 400 доказних материјала. Оптужница је прослијеђена на потврђивање Суду БиХ", наводе из Тужилаштва БиХ.      

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм