Убиство Душка Савановића

Чамбер: ”Са својим гријехом лијежем и устајем сваки дан”

Одбрана Далибора Чамбера (49) из Лакташа затражила је од Врховног суда Републике Српске да преиначи или укине првостепену пресуду бањалучког Окружног суда којом је осуђен на 30 година затвора због тешког убиства навијача ”Борца” Душка Савановића (24), рањавања Алексе Бабића (24) и неовлаштеног посједовања пиштоља којим је злочин почињен.

На жалбеном рочишту оптужени Чамбер се обратио судском вијећу наводећи да треба одговарати за оно што је учинио.

”Свјестан сам шта сам урадио... Ја сам својим гријехом сваки дан лијежем и устајем свако јутро... Међутим, током суђења је изнесено толико неистина. Такав је притисак владао да то ријечима не могу да опишем. Не бјежим од кривице. Крив сам! Али, тражим да се утврди зашто сам нападан и ударан то вече”, рекао је Чамбер.

Његов бранилац, адвокат Милош Палексић рекао је да је жалба уложена због битних повреда одредаба кривичног поступка, непотпуно и нетачно утврђеног чињеничног стања, као и изречене казне коју сматра превисоком.

”Пресуда нејасна и неразумљива”

Током излагања је детаљно појаснио шта је за одбрану спорно у првостепеној пресуди, наводећи да се у образложењу наводи да је Чамбер негирао дјело, а да је одбрана од почетка сарађивала с истражним органима, те да је био припремљен и споразум о признању кривице.

Tri decenije zbog ubistva Savanovića: Čamber nije pokazao nimalo empatije

Tri decenije zbog ubistva Savanovića: Čamber nije pokazao nimalo empatije

”Првостепени суд у пресуди то није цијенио. Без образложења су одбијани приговори и приједлози одбране. Пресуда је нејасна и неразумљива, пуна контрадикторности. Уопште није утврђено гдје се оптужени налазио код првог опаљења. Снимци са видео надзора су погрешно оцијењени, јер је изостављен слијед дешавања. Изводе се закључци који су дјелом нетачни”, рекао је Палексић.

Оспоравао је правну квалификацију кривичног дјела, посебно се осврћући на дио који се односи на то да је Чамбер ”умишљајно довео у опасност живот још неког лица”, односно Бабића који је погођен у лијево стопало.

”Вјештак је на суђењу рекао да те повреде нису биле опасне по живот”, рекао је Палексић.

Добио већу казну од прописане

Указао је на невјероватан гаф у првостепеној пресуди. Наиме, Чамберу је за тешко убиство изречена појединачна казна од 29 година, а за неовлаштено посједовање пиштоља појединчна казна од годину и по дана, односно више него што је законом прописано.

”Максимална казна за то дјело (оружје) је до годину дана затвора”, истакао је Палексић.

Он тврди да првостепени суд није узео у обзир ни једну олакшавајућу околност, која је била на страни оптуженог, нити су цијенили то што је одбрана покушала да склопи споразум о признању кривице.

”Наводе да је убиство почињено брутално, али ниједном реченицом то није образложено. У коначници предлажем да Врховни суд уважи жалбу одбране, те да преиначи првостепену пресуду или да је укине и предмет врати на поновно суђење”, рекао је Палексић.

Тужилаштво без жалбе

Тужилаштво није улагало жалбу на првостепену пресуду, већ само одговор на жалбу одбране. Републички јавни тужилац Махмут Шврака у судници је кратко рекао да томе нема шта да дода.

”Остајем код свих навода из одговора на жалбу”, рекао је Шврака.

Suđenje za zločin u Trnu: Majka ubijenog govorila Čamberu

Suđenje za zločin u Trnu: Majka ubijenog govorila Čamberu "ubico"

Подсјетимо Савановић је убијен у Новогодишњој ноћи 31. децембра 2020. године испред бензинске пумпе "НИС Петрол" у Трну. У оптужници се наводи да се Чамбер у друштву Милана Ђурђевића довезао испред пумпе, недуго након Савановића и Бабића. Између њих је дошло до сукоба и Чамбер је извадио пиштољ "ЦЗ", калибра 9 мм пара, испалио хитац и погодио задњи лијеви точак Савановићевог аута. Савановић и Бабић су сјели у возило, али су заустављени.

Бабић је изашао из аута и Чамбер је према њему испалио хитац и погодио га у лијево стопало, нанијевши му тешку повреду. Бабић је кренуо да се удаљава и Чамбер га прати, а затим га Савановић удара шаком и обара. Чамбер је пао леђима на тло и из тог положаја је испалио хитац према Савановићу, који је био окренут леђима и удаљен између два - три метра од њега и погодио га у карлицу, усљед чега је подлегао.

Милан Ђурђевић је након споразумног признања кривице осуђен на годину дана затвора због помагања Чамберу након злочина, односно због тога што га је одвезао кући.

Пратите нас и путем Вибера