Врховни суд Републике Српске

Чамберу смањена казна за убиство навијача ”Борца”

Врховни суд Републике Српске преиначио је пресуду Далибору Чамберу (48) и осудио га на јединствену казну од 25 година и три мјесеца затвора због тешког убиства навијача ФК ”Борац” Душка Савановића (24) и рањавања Алексе Бабића (22) у Трну код Лакташа, потврђено је АТВ-у.

Чамбер је првостепеном пресудом осуђен на 30 година затвора, тако да му је Врховни суд казну умањио за четири године и девет мјесеци.

У Врховном суду наводе да је судско вијеће дјелимично уважило жалбу браниоца оптуженог Далибора Чамбера и пресуда је преиначено у правној оцјени кривичног дјела и одлуци о казни.

”Описане радње, за које је Чамбер оглашен кривим, правно се квалификују као кривична дјела у стицају и то кривично дјело тешко убиство из члана 125. став 1. тачка 6. у вези са чланом 22. Кривичног законика Републике Српске и кривично дјело недозвољена производња и промет оружја или експлозивних материја из члана 361. став 4.”, наводе у Врховном суду Српске.

Додају да се Чамберу за тешко убиство изриче дуготрјни затвор од 25 година, а за недозвољену производња и промет оружја казна од шест мјесеци. Казне се обједињују у јединствену од 25 година и три мјесеца.

Чамбер: ”Са својим гријехом лијежем и устајем сваки дан”

Чамбер: ”Са својим гријехом лијежем и устајем сваки дан”

Злочин се догодио 31. децембра 2021. године испред бензинске пумпе "НИС Петрол" у Трну. Чамбер се у друштву Милана Ђурђевића довезао до пумпе, недуго након Савановића и Бабића. Дошло је до сукоба и Чамбер је извадио пиштољ "ЦЗ", калибра 9 мм пара и испалио хитац и погодио задњи леви точак Савановићевог аута. Савановић и Бабић су сели у возило, али су заустављени. Бабић је изашао из аута и Чамбер је према њему испалио хитац и погодио га у лево стопало, наневши му тешку повреду. Бабић је кренуо да се удаљава и Чамбер га прати, а затим га Савановић удара шаком и обара. Чамбер је пао леђима на тло и из тог положаја је испалио хитац према Савановићу, који је био окренут леђима и удаљен између два - три метра од њега и погодио га у карлицу, услед чега је подлегао.

У образложењу првостепене пресуде судија Драган Улетиловић је рекао да су наводи оптужбе доказани и да је, поред убиства Савановића, Чамбер умишљајно довео у опасност још једну особу.

”Један од најубједљивијих доказа је снимак надзорних камера које су снимиле догађај. Не можемо поуздано утврдити шта је био мотив, што на крају крајева није релевантно” рекао је Улетиловић.

Нагласио је да је Чамбер исказао упорност.

”Не можемо говорити ни о каквој нужној одбрани, као што је тврдила одбрана. Јако је поражавајуће да оптужени и поред рањавања, не показује емпатију, него хладнокрвно одлази и не покушава пружити помоћ”, истакао је судија.

Иначе, Милан Ђурђевић је након споразумног признања кривице осуђен на годину дана затвора због помагања Далибору Чамберу, након злочина, односно због тога што га је одвезао кући.

Пратите нас и путем Вибера

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм