Kantonalni sud Sarajevo

Četvorka osuđena zbog navođenja djevojaka na prostituciju

  • Извор: Независне
  • 08.07.2022. 16:55

U Kantonalnom sudu Sarajevo danas je završeno suđenje Ramelu Jusufiju, Nejri Jusufović, Emiru Šušiću, Alenu Krtičiću i Fahrudinu Hajdarbašiću, te im je izrečena presuda po optužnici za navođenje na prostituciju, organizovanu trgovinu ljudima i neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet droga.

Prvooptuženi Ramel Jusufi dobio je 12 i po godina, Nejra Jusufović 13 i po godina, Emir Šušić tri godine i devet mjeseci, Alen Krtičić dvije godine i šest mjeseci.

Fahrudin Hajdarbašić oslobođen je za zloupotrebu položaja, a za nedozvoljeno držanja oružja i municije šest mjeseci.

Advokat Fahrudina Hajdarbašića, Almir Bibić je kazao da najavljuje žalbu za njegovu presudu, prenosi Avaz.

"Kao što smo tokom cijelog postupka najavljivali i uspjeli dokazati da moj branjenik Fahrudin Hajdarbašić nije počinio krivično djelo zloupotreba položaha uspjeli smo dovesti u sumnju tezu tužilaštva te je u prvostepenom postupku moj branjenik oslobođen za to krivično djelo. Vezano za drugo djelo nedozvoljeno držanje oružja i municije za koje je proglašen krivim na kaznu zatvora od 6 mjeseci, odbrana najavljuje žalbu", rekao je advokat optuženog Almir Bibić.

Podsjetimo, Ramel Jusufi, Nejra Jusufović, Emir Šušić i Alen Krtičić optuženi su za krivična djela navođenje na prostituciju, organizirana trgovina ljudima, neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet droga, dok je Jusufi optužen i za krivično djelo lihvarstvo. Fahrudin Hajdarbašić optužen je za krivično djelo zloupotreba položaja ili ovlaštenja i nedozvoljeno držanje oružja i municije.

Prema navodima iz optužnice, Ramel Jusufi i Nejra Jusufović terete se da su od 2017. do aprila 2019. godine organizirali grupu koja je poticala veći broj djevojaka na pružanje seksualnih usluga. Organiziranoj grupi pripadali su i optuženi Emir Šušić i Alen Krtičić, koja se bavila i trgovinom narkoticima.

Fahrudin Hajdarbašić optužen je da je kao zaposlenik u Operativnom centru MUP-a KS imao informacije kuda se kreću policijske patrole, te dojavljivao ih članovima grupe kako ne bi bili uhvaćeni u krivičnom djelu.

Тагови:
  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.