Ужас

Човјеку украли споменик, он умро кад је сазнао

  • Извор: Мондо.рс
  • 23.02.2024. 15:16

Властимир Тодоровић (70) из Габровца крај Ниша преминуо је само два дана након што су лопови украли надгробне плоче са споменика које су његова супруга Мирјана и он подигли себи за живота.

Властимиров син Марко казао је за "Мондо" да је споменик комплетно завршен око Нове године.

Већ 12. фебруара су открили крађу плоча, а његов отац је преминуо 14. фебруара.

"Комшија који је ишао до гроба свог оца јавио нам је за крађу. Одмах сам изашао на гробље и позвао полицију. Мислио сам да родитељима ништа не говорим о крађи да се не би узнемирили, међутим, док сам чекао на гробљу да полиција заврши увиђај други комшија који је чуо за то да су плоче однијете, свратио је до наше куће и испричао им. Обоје су се много узнемирили, а отац нарочито. Нас је тјешио да ће то ријешити, да ће купити нове плоче, али већ сутрадан му је позлило“, говори Марко.

Његов отац, казао је саговорник, имао је као и сви старији људи неке хроничне болести, али није био смртно болестан и сигурно би живио још да није било крађе.


Са звечанске тврђаве скинута српска застава

Са звечанске тврђаве скинута српска застава

"Његово срце ту неправду није могло да издржи. То је била кап која је прелила чашу. Дан послије крађе примљен је у Ургентни центар, а два дана послије крађе је преминуо. Ми смо сви још у шоку и не можемо да схватимо да је тако нешто могло да нам се догоди. Ми нисмо 'буржоазија', али никоме ништа и не дугујемо да би плоче неко украо из освете. Отац и мајка су годинама штедјели новац, 'одвајали од уста' да би направили себи за живота споменик, како сестру и мене не би једног дана излагали трошковима. Не ради се о малим парама, гробно мјесто и споменик платили су скоро 5.500 евра“, изјавио је Марко.

Према његовим ријечима, украдене надгробне плоче коштају више од 1.000 евра и он ће их како зна и умије купити поново, мада му неће бити лако од радничке плате и трошкова које има пошто је породичан човјек са двоје мале дјеце.

"До сада никада ништа није украдено са гробља у Габровцу, никада се није десило да неки гроб буде оскрнављен. Гробље је чисто, уредно. Видјећемо да ли ће бити поново крађа као што је то случај на гробљима у граду. Сасвим смо сигурни да су плоче украдене да би биле поново продате, али онај који је то урадио нема образа, ни срца ни душе. Да ли тај човјек или ти људи који су то урадили размишљају како би се осјећали да неко тако нешто уради на споменику њихових родитеља. Несхватљиво нам је да неко може да украде са гробља, то је исто као да сте из цркве украли, то су светиње које се не дирају, али очигледно има оних који их не поштују“, истакао је Марко.


Додик: Разговор са Путином један од најуспјешнијих до сада, Русија од САД брани Дејтонски споразум

Додик: Разговор са Путином један од најуспјешнијих до сада, Русија од САД брани Дејтонски споразум

Полицијска управа у Нишу потврдила је да су 12. фебруара имали пријаву крађе двије надгробне плоче у Габровцу.

"Полицијски службеници су одмах изашли на терен и предузимају се све мјере и радње из наше надлежности на расвјетљавању околности и чињеница овог догађаја“, казали су у полицији.

О крађи је обавијештено Основно јавно тужилаштво.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: