Beograd

Detalji pokušaja samoubistva učenice: Zbog loše ocjene htjela da skoči sa prozora

  • Извор: Информер
  • 08.12.2022. 10:23

Učenica sedmog razreda Osnovne škole "Milan Rakić" u Beogradu pokušala je da skoči kroz prozor nakon što je dobila jedinicu iz matematike.

Nakon što je saznala za lošu ocjenu, djevojčica je tražila da joj se otvori prozor jer se ne osjeća dobro.

Poslije samo nekoliko minuta popela se i pokušala da skoči, a samo pukom srećom i brzom intervencijom nastavnice izbjegnuta je tragedija.

Sve ovo desilo se u ponedjeljak na posljednjem času prve smjene. Međutim, do sada se niko iz ove škole nije oglasio.

Prema riječima neimenovanog izvora "Informera", djevojčica nije mogla da podnese lošu ocjenu i nije smjela da ide kući.

"Sve se dešavalo na času matematike. Na tom času je djevojčica (13) dobila jedinicu, što joj je mnogo teško palo. Iako su je i drugari tješili, a nastavnica dala šansu da popravi ocjenu već na sljedećem času, nije mogla da se smiri. Plakala je i bila baš usplahirena. U jednom trenutku, dok je čas još trajao, zamolila je nastavnicu da otvori prozor, jer se požalila da joj nije dobro i da joj treba vazduha. Žena je to uradila i opet probala da je smiri. Međutim, za samo nekoliko minuta, kao na filmu, ona se popela i pokušala da skoči kroz prozor da se ubije, i to pred cijelim odjeljenjem. U samo dva koraka nastavnica je stigla do nje, ščepala je i uspjela da je zadrži. Samo zahvaljujući pribranosti nastavnice izbjegnuta je tragedija, a život ove djevojčice je spasen", priča izvor iz ove škole i dodaje:

"U školi je nastala prava drama, ali dogovor je bio da se sve zataška. Zato se niko nije oglašavao niti je iko smeo da daje bilo kakve informacije. Kao da su se zakleli svi na zavjet ćutanja, iako niko od zaposlenih nije kriv, niti snosi odgovornost za sve to što se dogodilo. Koleginici svaka čast za to što je uradila i kako je ostala pribrana".

S obzirom na to da je ovo drugi pokušaj samoubistva đaka u posljednja četiri dana, domaći stručnjaci smatraju da je situacija iz dana u dan sve alarmantnija i da cijelo društvo mora da učestvuje u rješavanju problema sa djecom.

----------------------------------------------------------------------------------------

Još jedan pokušaj samoubistva učenice desio se sinoć u Kraljevu. Više o tome na OVOM LINKU.

----------------------------------------------------------------------------------------

Prema njihovim riječima, jedino odrasli mogu da im pomognu i da se spriječi epidemija nasilja, ali i suicida!

Školski psiholog Biljana Lajović naglašava za "Informer" da je krajnje vrijeme da shvatimo ozbiljnost situacije i da pomognemo našoj djeci.

"Sve je postalo naopako i otišlo u pogrešnom smjeru! U javnosti se mnogo propagiraju nasilje, loše vijesti, bizarnosti. I ljudi su postali drugačiji. Sve je to našoj djeci dostupno, jer najveći dio vremena i provode na internetu, koji je preplavljen takvim stvarima! Oni takvu svakodnevicu usvajaju i shodno tome se i ponašaju", napominje Lajovićeva i ističe:

"Svi zajedno kao društvo moramo da doprinesemo u ovoj borbi. Moramo sa djecom da razgovaramo, a prvo to treba da rade roditelji. Da im budemo podrška, da ih naučimo kako da se izbore sa problemima i preprekama. Oni su u godinama kada traže sebe, kada su nesigurni i mi moramo da im pomognemo da očvrsnu i da ne dozvolimo da se ovakve stvari ikada ponove. Djeca moraju da shvate da je život jedan i neponovljiv".

Novinari "Informera" juče su u nekoliko navrata pokušali da stupe u kontakt sa direktorom škole Duškom Vitomirovićem. Međutim, do zaključenja teksta niko se nije javio, iako su, kako tvrde, prvom čovjeku škole ostavili čak i kontakt kako bi im se javio i dao komentar za ovaj jezivi događaj.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (12+) (Р)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.