Ubistvo policajaca

Detalji sa suđenja: Svjedok vidio da su iz crnog vozila ispaljeni rafali u sarajevske policajce

  • Извор: Аваз
  • 18.04.2023. 15:59

Saslušanjem svjedoka Tužilaštva danas je pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu nastavljeno suđenje Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću, optuženima za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 2018. godine.

Detalji sa suđenja: Svjedok vidio da su iz crnog vozila ispaljeni rafali u sarajevske policajce

Saslušanjem svjedoka Tužilaštva danas je pred Vijećem Kantonalnog suda u Sarajevu nastavljeno suđenje Savi Marinkoviću, Aleksandru Macanu i Marku Trifkoviću, optuženima za ubistvo pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 2018. godine.

Optuženi se terete da su 26. oktobra 2018. godine u naselju Alipašino Polje u 4:20 sati, a nakon što su ih policijski službenici zatekli u krađi bijelog Golfa 6 u Geteovoj ulici, ispalili najmanje 20 hitaca u Šehovića i Vujinovića, koji su se nalazili u službenom automobilu.

Optužen zbog ubistva partnerke: Izbo je nožem pa zapalio stan

Optužen zbog ubistva partnerke: Izbo je nožem pa zapalio stan

Osamdesetogodišnji Mehmed Mujezinović, nastanjen u Bosanskoj ulici koja se spaja s Geteovom ulicom, kritične noći bio je praktično očevidac dešavanja.

Muškarac kod bijelog auta ušao je u crno vozilo

On je te noći, oko četiri sata, bio na svom prozoru na desetom spratu zgrade, jer nije mogao spavati. Kazao je da je sa svog prozora mogao vidjeti raskrsnicu između Geteove i Bosanske ulice, kao i TC „Bingo“, a prekoputa B-fazu Alipašinog Polja. Rekao je da mu je već dva puta ukraden auto, pa je zbog toga posmatrao svoj automobile, prenio je Avaz.

“Čuo sam pucanj, a potom sam vidio i bljesak, dolazio je s desne strane bijelog auta kojem je bila podignuta hauba. Čuli su se potom drugi pucnji. Vidio sam policijski auto i pomislio sam da je neka vježba. Policijski auto se kretao Geteovom ulicom, prema parkingu. Vidio sam figuru koja je stajala pored bijelog auta. Dva rafala su ispaljena iz crnog auta. Muškarac kod bijelog auta ušao je u crno vozilo, bio je visok, imao je kapu, okrenutu naopako. Bio je obučen u crno, isto kao naši specijalci, pa sam pomislio da je policijska akcija”, kazao je na početku Mujezinović.

U saobraćajnoj nesreći poginuo Modričanin

U saobraćajnoj nesreći poginuo Modričanin

Odgovarajući na pitanja tužiteljke Šeile Heljić, Mujezinović je kazao da je čuo dva rafala, jedan kraći, drugi duži, poslije čega je vidio osobu pored bijelog auta kako ulazi u crno vozilo.

Mujezinović je kazao da je vozač crnog auta stajao pored vozila te da je treća osoba ispalila rafale iz tog vozila. Vidio je bljesak s vozačeve strane. Kazao je da je vozač bio niži od onog muškarca koji je ušao u crno vozilo.

“Prvo sam čuo dva pucnja pojedinačno, a zatim dva rafala. Iz pravca bijelog vozila ispaljena su dva metka, a iz pravca crnog rafali”, precizirao je svjedok.

Naveo je da se crno vozilo potom polako, ugašenih svjetala, počelo kretati prema semaforu, dok nije, kako je rekao, došlo na glavnu cestu i skrenulo u lijevu stranu, kad je i ubrzalo.

Detalji užasa u Zvorniku: Žena mu prerezala vrat na pumpi

Detalji užasa u Zvorniku: Žena mu prerezala vrat na pumpi

Mujezinović je kazao da je crno vozilo bilo na vrhu ulice prema Mojmilu kada je na mjesto događaja došlo drugo policijsko vozilo.

“Nisam reagovao dok nisam vidio Hitnu pomoć. Sišao sam i jednom policajcu rekao šta sam vidio, a on mi je odgovorio: ‘Dedo, ne treba, mi smo riješili to’”, naveo je Mujezinović, potvrdivši da je tu noć nosio naočale.

Mujezinović je kasnije pojasnio da se obratio policajcu kojeg je poznavao te da je on pozvao inspektore, a dva dana nakon ubistva dao je izjavu u policiji.

Marinković prigovorio svjedoku

Odgovarajući na pitanja advokata Radivoja Lazarevića, branioca Save Marinkovića, svjedok Mujezinović je kazao da treću osobu koja je pucala iz crnog vozila nije vidio. Mujezinović je potvrdio da je iz pištolja prvo pucao onaj muškarac koji je stajao pored bijelog Golfa.

Sava Marinković je prigovorio svjedoku da je u istrazi izjavio da je tu noć čekao sina da dođe s posla, na šta je Mujezinović kazao da ima problema te da noću ne može spavati.

“Moj sin ne zna ni da sam svjedok, nije u BiH”, kazao je Mujezinović.

Provocirajući svjedoka, Marinković se zapitao da li je on možda vještak ili oficir pa zna da je prvo pucano iz „tetejca“, a da je onda uslijedio rafal iz automatske puške.

Advokat Duško Tomić, koji zastupa Aleksandra Macana, prigovorio je tužiteljkama jer odbrana nije dobila izjavu svjedoka Mujezinovića koju je dao u policiji, već samo onu koju je dao u Tužilaštvu 24. novembra 2022. godine.

Došao na odmor i krvnički ubio majku

Došao na odmor i krvnički ubio majku

Tužiteljka Heljić je kazala da branioci mogu, kad god žele, doći u Tužilaštvo i izvršiti uvid u istražni spis.

Tomić je naveo da je Mujezinovićeva izjava iz policije korištena u sudskim rješenjima o produženju pritvora i da se razlikuje od one koju je dao u Tužilaštvu. Tomić je kazao da je svjedok u prvoj izjavi naveo da nije vidio oružje, a sada navodi da je vidio pištolj, kao i da je u prvoj izjavi kazao da je crno vozilo bilo neko jače auto i da si farovi bili visoko.

Na pitanje Tomića je li vidio crni džip ili nije, svjedok je kazao da je vidio da je crno vozilo bilo malo više od Golfa, te da mu nije poznato da je kazao da je to bio džip.

Tomić je kazao da je bio u Bosanskoj ulici na desetom spratu i da svjedok nije mogao ništa vidjeti.

Aleksandar Macan je, takođe, reagovao tvrdeći da su dvije svjedokove izjave suprotne, te da svjedok nije relevantan.

Mujezinović je kazao da ga u policiji za neke stvari nisu ni pitali, a za koje je pitan u Tužilaštvu, te da je istina sve što je izjavio u Tužilaštvu.

Kobne noći probudila ga pucnjava

Danas je svjedočio i Nermin Meholjić, koji stanuje na drugom spratu zgrade u ulici Nerkeza Smailagića, a što je prekoputa mjesta događaja. Meholjića je kobne noći probudila pucnjava, nakon čega je prišao prozoru i u tom momentu se desila nova pucnjava, kada je vidio vatru iz oružja u Geteovoj ulici.

Uslijedila je tišina, a potom je vidio vozilo koje se kretalo u suprotnom smjeru prema „Bingu“, a potom se zaustavilo kod kafića „Timeout“. Vidio je da su bila upaljena prednja svjetla na vozilu.

Svjedočile supruge ubijenih sarajevskih policajaca

Svjedočile supruge ubijenih sarajevskih policajaca

Nakon toga je otišao spavati, a u šest sati ujutro, kada je krenuo na posao, vidio je o čemu je riječ te se obratio jednom policajcu koji ga je uputio da ode u Policijsku upravu i da izjavu. Svjedok je kazao da misli da se radilo o pucnjavi iz automatskog oružja.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. april, kada će biti pozvano šest novih svjedoka Tužilaštva.

Svjedok Samir Sadiković, koji je u vrijeme događaja koristio bijeli Golf 6 koji je bio meta krađe, nije nađen na adresi, te nije mogao biti priveden. Tužilaštvo je mišljenja da je svjedok, najvjerovatnije, u Hrvatskoj, gdje često boravi.