Скандал

Дјечаке тукли мокрим пешкирима: Рукометаши осумњичени за злостављање младих играча

Полиција је покренула истрагу против четири играча Рукометног клуба "Козара" из Козарске Дубице М.Б., Б.Ш., М.М. и А.П због сумње да су физички и психички малтретирали млађе играче, махом малољетнике, који су мјесецима били изложени насиљу у свлачионици!

Kако сазнаје АТВ старији играчи су дјечацима приредили праву голготу и батинама их кажњавали за грешке на терену. Батине су, наводно, биле условљене тиме како су дјечаци играли, па су насилници водили статистику о броју грешака које су правили на терену. Већи број грешака значио би и теже кажњавање. О каквој се тортури и обијести радило најбоље свједочи чињеница да су дјечаке тукли мокрим пешкирима!

Овај скандал озбиљно је уздрмао дубички клуб, али и цијелу "Мтел Прву лигу" Републике Српске. Након што се сазнало кроз какву су тортуру млади играчи пролазили "Козара" је прво искључила четворицу изгредника из сениорског тима због, како су саопштили, "недоличног понашања, нарушавања угледа клуба, али прије свега због немилих догађаја у свлачионици".

Клуб прекинуо сезону

Цијели случај је пријављен полицији и насилници су ухапшени, а недуго након тога клуб је одустао од даљег такмичења у "Мтел Првој лиги" за сезону 2023/24.

"Обавјештавамо јавност, навијаче и симпатизере Рукометног клуба "Козара" да смо због немилих догађаја у свлачионици одлучили да у такмичарској сезони 2023/24 замрзнемо статус у "Мтел Првој лиги" и да се окренемо сређивању новонастале ситуације у клубу. Дјеци играчима, који су претрпјели физичко и психичко насиље понудићемо стручну и сваку другу помоћ. Сарађивали смо и сарађујемо са институцијама у поступку који се води и остајемо на располагању док се исти не оконча. Настојаћемо и све радимо, да уз помоћ свих што прије их вратимо у нормалан живот", саопштио је РК "Козара" из Козарске Дубице.

Осумњичени за злоставање, мучење и понижавајуће поступање

У ПУ Приједор за АТВ је потврђено да су насилници ухапшени 19. октобра. Након криминалистичке обраде и 24-часовног задржавања у полицији пуштени су да се бране са слободе.

"Полицијски службеници ПС Козарска Дубица ухапсили су четири лица због постојања основа сумње да су починили кривично дјело злостављање, мучење и друго нељудско и понижавајуће поступање. О квалификацији кривичног дјела изјаснио се тужилац Окружног јавног тужилаштва Приједор под чијим надзором се предузимају све потребне мјере и радње и којем ће се по комплетирању предмета доставити извјештај за почињено кривично дјело против М.Б., Б.Ш., М.М. и А.П.", наводе у ПУ Приједор.

Саша Стојчић, члан Управног одбора дубичке "Козаре", за АТВ каже да су сви у клубу били шокирани када су сазнали за овај случај. Како наводи жртве су били углавном млади играчи који су ове године прикључени сениорском тиму, док су насилници искуснији играчи, повратници у клуб.

Постоје снимци малтретирања

"По свему судећи то је трајало од августа када се екипа окупила на припремама. Дјеца нам нису ништа причала, тренер није ништа примијетио. Када смо питали клинце што нису ништа пријавили, они су рекли да су мислили да ће то престати. Након пријаве насилници су приведени, а дјеца су у присуству родитеља дала изјаву у полицији. Постоје и снимци малтретирања, који су у посједу полиције", рекао је Стојчић, додајући да је све сада у надлежности истражних органа.

Он је нагласио да наведени догађај нема никакве везе са омладинским погоном клуба, већ се све односи на сениорски тим. Због новонастале ситуације и иступања из лиге, многи играчи ће сезону наставити на позајмицама у другим екипама, док ће жртве добити одговарајућу стручну помоћ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Аутошоп магазин

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Ловачки савети (Р)

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.