Трагедија

Д‌јевојка умрла мајци на рукама док су чекале да дође Хитна помоћ

  • Извор: Нова.рс
  • 18.03.2024. 16:11

Двадесетдвогодишња д‌јевојка се гушила, борила за живот, док су чланови породице готово 20 минута покушавали да установе на који број треба да зову Хитну помоћ, јер живе у Великом Мокром Лугу.

На број 194 су им рекли да зову Гроцку, гд‌је су им саопштили да морају да се обрате директно Калуђерици, чија је екипа најближа и надлежна за тај дио града.

Окретање различитих бројева се, наравно, одужило и ћерка им је преминула чекајући љекаре, јер службе хитне помоћи нису међусобно повезане, већ су грађани препуштени сами себи.

Исти број, очигледно, не важи за све.

Поред свих помпезних најава српске власти о дигитализацији и умрежености здравственог система, односно установа у нашој земљи, чак ни оне најважније – хитне, као да немају везе једна с другом.

Због непостојећег контакта међу службама хитне помоћи, које би требало да раде заједно, али и система који у 21. вијеку није оспособљен да обезбиједи да главни диспечер у централи, у Заводу за хитну медицинску помоћ, одмах обавијести екипу која је најближа адреси на којој неко умире, трагичне посљедице нису, на жалост, изненађење.

"Нисмо надлежни, зовите Гроцку"

Трагедија која се догодила 9. марта у Великом Мокром Лугу можда је могла бити спријечена да је Хитна помоћ стигла за пет минута, умјесто 20 минута, послије првог позива.

Наиме, у овом случају у 20 сати и седам минута стигао је позив на број 194, због д‌јевојке која се гуши и умире. Мајци која је звала речено је да, како сазнаје "Нова.рс", позове Хитну помоћ у Гроцкој, која је на другом броју. Потом је стриц д‌јевојке позвао тај други број, а тамо су му одговорили да мора да зове Хитну помоћ Калуђерица, јер су они најближи. У 20 сати и 15 минута коначно су добили и трећи број телефона, а екипа је након пет минута, у 20 и 21, била испред њихове куће.

"Девојка од 22 године је 9. марта умрла мајци на рукама јер 'они нису надлежни, нека зову Гроцку'. Дошли су након пола сата, међутим, могли су само да констатују смрт. Нека се сраме. Девојка је користила пумпицу, није јој помогло, око 19 сати је дошла кући и тад се инхалирала. Било јој је све горе, сели су у ауто да је одвезу код лекара, али није могла да дише у колима и извели су је напоље да удахне ваздух. Тад је добила дијареју, па су позвали хитну. Објаснили су ситуацију, али су им рекли: ‘Нисмо ми надлежни, зовите Гроцку’ (радња се дешава у Великом Мокром Лугу, Авалска улица – прим.аут.). Тад се мајка преминуле расправљала с њима и молила их да дођу. Такође је и стриц преминуле звао Хитну након тога. Након отприлике пола сата су дошли. Без кисеоника, иако им је објашњено да девојка с астмом има гушење. До тог момента она је већ лежала на плочнику и није давала знаке живота. Покушали су да је реанимирају електрошоковима, али је било касно. Касније је дошла и полиција и то је то", пише у тексту који кружи друштвеним мрежама.

Екипе Хитне помоћи нису повезане једном централом

Вијест о овом узнемирујућем случају и ужасној смрти појавила се на више профила различитих друштвених мрежа, а извор "Нова.рс" из Хитне помоћи у Калуђерици потврдио је причу.

"Примили смо позив у 20 и 15. Људи су претходно звали хитну на 194, али Завод не покрива тај део града, а диспечер нам ништа није пренео, јер нисмо с њима умрежени, немамо директан контакт. Позиви су стизали у 20:15, у 20:18 и 20:21, кад смо већ били на адреси, стигли смо под ротацијом за пет минута. Нажалост, кад смо стигли девојка није давала знаке живота, лежала је на бетону. Радили смо реанимацију 25 минута, а након тога смо констатовали смрт. Нисмо смели да померамо тело због полиције, која је морала да изврши увиђај", прича извор из Хитне помоћи у Калуђерици.

У овој установи, како сазнају, највећи проблем је што не постоји веза са диспечером, који је на броју 194, а који зову сви грађани наше земље, кад је неко њима близак у тешком стању. Да су службе Хитне помоћи повезане љекари из Калуђерице би стигли на адресу 15 минута раније. Толико је трајало позивање различитих медицинских екипа од стране породице преминуле д‌јевојке, јер нису знали на ком броју се јављају "надлежни", а 15 минута је превише времена, кад се човјек бори за ваздух.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина