Zabilježena 751 krađa

Dok se građani odmaraju lopovi haraju

  • Извор: Глас Српске
  • 18.07.2023. 07:34

I dok se vlasnici kuća i stanova bezbrižno odmaraju lopovi nerijetko “operišu” po njihovom domaćinstvu, a ljetna sezona, koja uveliko traje, idealna je prilika za njih zbog čega nadležni građanima poručuju da na vrijeme zaštite svoju imovinu tokom dužeg odsustva.

U prvom polugodištu ove godine na području Srpske, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), zabilježena je 751 krađa, a meta lopova koji “pelješe” stanove najčešće su zlato, novac ili skupocjeni predmeti zbog čega se često dešava da po povratku sa odmora, građani zateknu provaljena vrata, razbacane stvari i polupana stakla.

U prilog tome govore i podaci MUP-a Republike Srpske, prema kojima je u prvih šest mjeseci u Srpskoj evidentirano 398 teških krađa, gdje su najčešće na meti bile kuće, a izvještaj je podnesen protiv 199 lica, među kojima su i 23 maloljetnika.

Građevinac iz BiH besplatno popravlja krovove nakon nevremena u Sloveniji

Građevinac iz BiH besplatno popravlja krovove nakon nevremena u Sloveniji

- Kad je riječ o krivičnom djelu krađa na meti su najčešće bile trgovine, ugostiteljski objekti i kiosci. Od januara do kraja juna u Srpskoj su zabilježene 353 takve krađe, za koje je podnesen izvještaj protiv 272 lica - kazala je načelnica Odjeljenja za odnose sa javnošću MUP RS Mirna Miljanović.

U istom periodu prethodne godine, prema njenim riječima, u Srpskoj su evidentirane 364 krađe i 365 teških krađa.

Ljeto je period kada je pojačan rizik od izvršenja krivičnih djela kriminogenih lica te iz tog razloga preventivne mjere samozaštite umanjuju rizik od ugrožavanja imovine građana, zbog čega su iz MUP Republike Srpske još jednom uputili apel građanima da u sezoni godišnjih odmora posebnu pažnju posvete zaštiti kuća i stanova tokom dužeg odsustva.

Direktorica poslovne jedinice Banjaluka “Alfa” osiguranja Gordana Popović potvrdila je za “Glas” da je imovina stanovnika najviše ugrožena upravo ljeti, jer je sezona odmora.

Kakvo izdanje slavne glumice: Milion lajkova na kratki video

Kakvo izdanje slavne glumice: Milion lajkova na kratki video

- Tada smo češće angažovani u smislu fizičkog obezbjeđenja i sistema tehničke zaštite - kazala je Popovićeva.  Uglavnom im se obraćaju ljudi koji su već imali problema i traže njihove usluge.

- Prvo većina ugovore za čuvanje imovine sklapa na određen period. S obzirom na to da uglavnom budu zadovoljni uslugom ti isti građani postaju naši dugogodišnji klijenti - rekla je Popovićeva.

Provale u stambene i poslovne objekte posebno su, prema riječima sociologa Vedrana Francuza, postale izražene posljednjih godina zbog krize tokom koje cijene ne prestaju da rastu.

Ministar ušao preko reda kod doktora, pa izazvao gnjev pacijenata

Ministar ušao preko reda kod doktora, pa izazvao gnjev pacijenata

- Dodatni motiv ljudima koji su skloni krađama daje i bezbjednosna nekultura građana koji putem društvenih mreža, posebno tokom ljeta, šalju poruke da su otputovali i da u kući nema nikog - kazao je Francuz.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм