Окружни суд

Доктор Голић правоснажно ослобођен оптужбе за полно узнемиравање пацијента

Окружни суд у Бањалуци одбио је жалбу Окружног јавног тужилаштва у Бањалуци и потврдио одбијајућу пресуду др Дарку Голићу, некадашњем начелнику Клинике за анестезију и интензивно лијечење УКЦ Републике Српске, по оптужници за полно узнемиравање пацијента, потврдила је за АТВ адвокат Јасминка Јовишевић.

Голић је тиме правоснажно ослобођен кривице да је 19. јануара 2020. године полно узнемиравао пацијента М.Ђ. који је због повреде главе 40 дана лежао у коми на Клиници за анестезију и интезивно лечење.

Одлука суда је очекивана будући да је таквој пресуди ”кумовала” скандалозна грешка тужилаштва које уз оптужницу није поднијело приједлог за кривично гоњење оптуженог, у законском року од три мјесеца. Будући да се ради о кривичном дјелу које се гони по приједлогу оштећеног, Основни суд у Бањалуци није имао другу могућност него да одбије оптужницу против Голића, што је сада потврдио и Окружни суд.

Скандалозан пропуст начинио је окружни тужилац Александар Симоновић, због чега је Уред дисциплинског тужиоца Високог судског и тужилачког савјета БиХ против њега отворио истрагу. 

Према оптужници ОЈТ Бањалука Голић је 19. јануара 2020. године у периоду од 19 до 22 часа, као ординирајући доктор у циљу задовољавања полних страсти љубио пацијента М.Ђ. у лице и главу, у чему га је затекло медицинско особље. Радило се о пацијенту који је 40 дана због повреде главе лежао у коми на Клиници за анестезију и интезивно лечење са рукама везаним за кревет, ради спречавања самоповређивања. Након хапшења Голић је мјесец дана провео у притвору, а у априлу 2021. године се изјаснио да није крив.

Током истраге Голић се бранио ћутањем, али је истакао да сматра да је неосновано ухапшен. То је побијало 16 свједока, медицинско особље с Клинике, тврдећи да су Голића затекли нагнутог над лицем пацијента како га љуби. Пацијент се није сјећао самог догађаја, а његова супруга је изјавила истражиоцима да је видјела оптуженог како љуби у образ њеног мужа.

Вештачења биолошких трагова показало је да је Голићев ДНК пронађен на наочарама пацијента, плахти на којој је лежао, као и пелени за пресвлачење одраслих.

У почетку истаге Голић се теретио за обљубу над немоћним лицем, али је дјело касније преквалификовано у полно узнемиравање.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: