POdignuta optužnica

Dragan, Josip i Marinko oštetili "Petrol" za 160.000 KM

  • Извор: Црна-хроника.инфо
  • 17.08.2023. 11:37

"Još se navodi da ostvareni promet roba i usluga po pumpama pojedinačno nisu predavali u banku niti u firmu”

Kantonalno tužilaštvo HNK-a je, nakon provedene istrage, podiglo optužnicu protiv Dragana Filipovića (1966.) iz Čapljine, Josipa Leženića (1965.) iz Neuma i Marinka Perića (1959.) iz Stoca zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlasti, koju je Opštinski sud u Čapljini potvrdio u cijelosti.

Naime, optužnicom se optuženi sumnjiče da su u periodu od 1. aprila 2015. do 31. oktobra 2015. godine, kao odgovorne osobe u pravnoj osobi „Petrol“ d.d. Ljubuški, u svojstvu voditelja podružnica, ujedno i poslovođe na benzinskim pumpama (BP Čapljina 1 i BP Čapljina – poslovođa Dragan Filipović, na BP Neum – poslovođa Josip Leženić i na BP Stolac i BP Masline – poslovođa Marinko Perić) iskoristili svoja ovlaštenja koja im njihove funkcije daju u pogledu upravljanja i rukovođenja poslovima na benzinskim pumpama kao podružnicama pravne osobe „Petrol“ d.d. Ljubuški, saopšteno je iz Tužilaštva HNK-a.

Radoš Bajić: Napadaju

Radoš Bajić: Napadaju "Heroje Halijarda", a niko ih nije vidio, glupo, zar ne?

Dodaje se da nisu obavljali službenu dužnost propisanu Sistematizacijom radnih mjesta unutar službi gospodarskog društva „Petrol“ d.d. za radno mjesto poslovođa pumpe u vidu obaveze da predaju novčane vrijednosti (dnevni utrošak) u banku ili računovodstvo firme.

Nastavili su, kako stoji, obavljati poslovne aktivnosti na BP Stolac, BP Masline, BP Čapljina 1, BP Čapljina 2, BP Neum, odnosno nabavljati i prodavati robu (gorivo i dodatni prodajni asortiman), vršiti gotovinska plaćanja dobavljačima robe i goriva, prekinuvši informatičku povezanost sa sistemom u sjedištu društva, na koji način su, samostalno, bez dozvole Uprave društva, organizovali poslovanje na navedenim pumpama.

Inspekcija zapečatila vrtić u Banjaluci, roditelji traže odgovore

Inspekcija zapečatila vrtić u Banjaluci, roditelji traže odgovore

"Još se navodi da ostvareni promet roba i usluga po pumpama pojedinačno nisu predavali u banku niti u firmu, znajući da promet podliježe obračunu i zakonskoj obavezi plaćanja poreza od strane pravne osobe kao poreznog obveznika, koju poreznu obvezu u vidu PDV-a i navedene takse su stvorili na štetu pravne osobe i svi pristali na nastupanje poreznih obaveza na teret pravne osobe po pumpama, pojedinačno, posljedicom kojih radnji optuženih, društvo „Petrol“ d.d. Ljubuški, pravomoćnim rješenjem Uprave za indirektno oporezivanje je obavezano na plaćanje poreznih obaveza za porezni period od marta 2015. godine do zaključno sa oktobrom 2015. godine, nastalih na naprijed navedenim pumpama u ukupnom iznosu od 165.088,64 marke, za koji iznos je oštećen „Petrol“ d.d. Ljubuški“, piše u saopštenju.

Takođe, Tužilaštvoje, sukladno Zakonu, optužnicom predložilo Sudu oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od optuženih u ukupnom iznosu od 165.088,64 marke.

Drhte ljubavnice, policajci i sudije: Naređeno vještačenje Sulejmanovićevog telefona

Drhte ljubavnice, policajci i sudije: Naređeno vještačenje Sulejmanovićevog telefona

Opštinski sud u Čapljini je za dan 29. avgusta 2023. godine zakazao ročište za izjašnjenje o krivici optuženih.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм