Највеће суђење ове врсте

Држављанин БиХ осуђен због учешћа у шверцу 77 тона цигарета: "Створили паралелну економију“

  • 13.01.2024. 08:20

Суд у Бордоу је донио пресуду у једном од највећих суђења у Француској ове врсте, изрекавши казне за 19 оптужених који су се теретиили за кријумчарење 77 тона цигарета вриједних око неколико милиона евра.

Тројица оптужених, који се сматрају "добављачима“, а међу којима је и држављанин БиХ, осуђени су на 10 година затвора.

На суђењу се појавио само држављанин БиХ, док је за преосталом двојицом расписана потјерница још од априла 2021. године, када је и разбијена ова мрежа организованог криминала.

У Француској је тада ухапшено седам особа и заплијењено пет тона цигарета, а након тога је изведена и велика операције у Словенији у јануару 2022. године, током које је полиција заплијенила 26 тона дувана.

Нова година по јулијанском календару, организовани дочек широм Српске

Нова година по јулијанском календару, организовани дочек широм Српске

О размјерама кријумчарења довољно говори изјава судије да су они на овај начин створили “паралелну економију” у Француској.

Како стоји у оптужници, они су неколико француских градова снабдјевали цигаретама произведеним у Словенији, а које несумњиво подсјећају на бренд Марлборо, познатог произвођача Филип Морис, преносе Независне.

Поред држављанина БиХ, оптужени потичу из Јерменије, Украјине, Грузије, а они су пред судом одговарали као организована криминална група, што због шверца цигарета, што због прања новца.

Појефтинили прасићи у Српској

Појефтинили прасићи у Српској

Осуђени су поред затворске казне, кажњени и новчано, па тако држави Француској морају исплатити 22 милиона евра, а произвођачу Филип Морису обештећење од два милиона евра.

Иначе, свим осуђенима, који нису француски држављани, након одслужења казне, биће забрањен улазак у ову земљу. Браниоци осуђених на крају су рекли да су изречене казне примјереније шверцу дроге него цигарета.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)