Након Божића

Појефтинили прасићи у Српској

  • Извор: Независне
  • 13.01.2024. 08:02

Само неколико дана након празника у Републици Српској је већ пала цијена прасића живе ваге и до три КМ по килограму.

Потврдили су ово за "Независне новине" узгајивачи свиња, који кажу да се сада цијена прасића на фармама креће око девет КМ.

Како је казао Мишо Маљчић, предсједник Удружења узгајивача свиња Српске, само два дана након Божића, чим се почело поново причати о свињама и понуди прасића за печенице, дошло је и до пада цијена.

"Тако је са 11-12 КМ, колико су коштали прасићи до 30 кг живе ваге пред сам Божић, цијена сада пала на девет КМ по килограму. Отприлике, то је појефтињење за двије до три КМ по килограму и мислимо да ће се та цијена задржати до краја јануара, односно до завршетка празника", казао је Маљчић за "Независне новине".

Након тога, како каже, фармери почињу размишљати како да обезбиједе прасад за тов.

Нема доказа да је узимање лијекова за мршављење повезано са суицидалним мислима

Нема доказа да је узимање лијекова за мршављење повезано са суицидалним мислима

"Мислимо да ће тада цијена прасади коштати до осам КМ по килограму. Све зависи од увозне цијене прасади, а ако она буде и даље до девет КМ по килограму, то значи да ће цијена домаћег прасета бити увијек коју марку јефтинија", рекао је Маљчић.

Што се тиче крмача за клање, појашњава, оне тренутно коштају од 3,5 до четири КМ по килограму, а товне свиње од 4,2 плус ПДВ до пет КМ.

Драгиша Цвјетковић, предсједник Удружења узгајивача свиња регије Градишка, Србац, Лакташи и Прњавор, каже да су се у неким мјестима цијене прасића кретале од 12 до 14 КМ по килограму живе ваге, као и да се још увијек у неким градовима држе те цијене.

"Те цијене су понегдје још увијек актуелне, иако је по фармама цијена 9,5-10 КМ, што значи да је дошло до малог помјерања. У највећем јеку, на фармама се цијена кретала од девет па највише до 11 КМ, међутим прасићи су тада препродавани по већим цијенама", рекао је Цвјетковић.

Иако је, како каже, на берзи и у околним земљама дошло до поскупљења прасића, код нас је дошло до благог пада цијена, а очекује се да ће још незнатно падати.

Преминуо најстарији Србин

Преминуо најстарији Србин

"Неће ту бити неког великог пада цијена, јер понуда и потражња диктирају ту цијену. Иако смо имали ситуацију да је била мало већа потражња од понуде, успјели смо да избалансирамо за празнике, а како не би дошло да тога да људи немају гдје купити прасе. С обзиром на то да нам је 7.300 крмача еутаназирано, то значи да смо изгубили 73.000 прасади само у једном прашењу, а то је велики губитак", закључује Цвјетковић.

Подсјећамо, пред празнике су цијене живих прасића ишле до невјероватних 15, па чак и 17 КМ. Наиме, за то су највећи "кривци" били препродавци, који су искористили прилику да, због могуће несташице, зараде пред празнике.

Због таквих цијена грађани су, за своје празничне трпезе, умјесто прасетине, радије бирали јагњетину, чија је цијена тада била око 11 КМ по килограму.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: