Подигнута оптужница

Два Хрвата оптужена за шверц кокаина по Западној Европи

  • Извор: Агенције
  • 16.11.2023. 11:49

Хрватска Канцеларија за сузбијање корупције и организованог криминала /Ускок/ подигла је оптужницу против Креше Свалине /43/ и Ведрана Перовића /35/ због кријумчарења кокаина из Холандија и Белгије у Велику Британију.

Тужилаштво је, не наводећи идентитете, саопштило како се Свалину ставља на терет да је повезао у заједничко дјеловање Перовића, једну особу из Хрватске и најмање још три за сада непознате особе из БиХ, Холандије и Италије ради стицања материјалне добити континуираном набавком кокаина из Холандије и његовом продајом у Хрватској, те државама ЕУ.

Ускок истиче да су окривљени у реализацији тог плана у међусобној комуникацији користили посебно набављене мобилне телефоне и да је Свалина с особом из БиХ договарао континуирану набавку тачно одређених количина кокаина које треба преузети од особе у Холандије, те извршити превоз у Велику Британију.

Перовић је, додаје Ускок, договарао с особом из Холандије преузимање дроге и њену продају особи у Великој Британији, док је с особом из Италије договарао преузимање новца у Италији за продају кокаина, као и цијену за куповину нових количина те дроге, преносе хрватски медији.

Свалину се на терет ставља да је са особама из БиХ и Хрватске купио камион у чијој су кабини израдили посебан дио у којем могу да по једном превозу прокријумчаре до 50 килограма кокаина. Медији су раније објавили да је особа из Хрватске која је купила камион Доминик Дуганџић.

Свалина је издавао налоге и упутства Перовићу када треба преузети кокаин и испоручити га у Велику Британију. Те је налоге Перовић преносио Дуганџићу којем је плаћао и трошкове пута и награде за обављени превоз дроге.

Дуганџић је затим, да би сакрио да кријумчари дрогу, посредством своје фирме договарао превоз легалног терета и његовом преузимање на тачно одређеним локацијама, као и превоз до Велике Британије.

Током превоза одлазио је у Холандију и Белгију гдје је преузимао кокаин ради даље продаје особи у Великој Британији.

Ускок наводи да је Свалина давао упутства Дуганџићу да од особе из Италије преузима новац за набавку нових количина дроге и за обављане услуге кријумчарења дроге у Велику Британију, а како би тај новац подијелио са Свалином и Перовићем, док је Свалина дио тог новца предавао и особи у БиХ.

Ускок је почетком новембра ове године подигао оптужницу за аферу "Сложна браћа", којом су уз Свалину обухваћени 41 хрватски држављанин и четири трговачка друштва због утаје више од 51 милиона куна ПДВ-а.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: