Prevrnuo se čamac

FUCZ traga za pet turskih državljana za koje se sumnja da su potonuli u Savi

  • Извор: Аваз
  • 04.01.2023. 16:13

Mješoviti tim Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) uključio se u potragu 28. decembra 2022. godine za nestalim turskim državljanima za koje postoji indicija da su se osam dana ranije utopili u rijeci Savi u mjestu Svilaj, nakon što se prevrnuo čamac na kome su se nalazili.

FUCZ, sastavljen od pripadnika Federalnih specijaliziranih jedinica za spašavanje na vodi i pod vodom sa potrebnom opremom, čamcima i bespilotnim letjelicama uputio se kako je potvrđeno potvrđeno za portal "Avaza" za petero nestalih - roditelji, dvoje djece i još jedna odrasla muška osoba.

Poslije izviđanja terena i prikupljenih informacija, te snimanja iz zraka bespilotnom letjelicom šireg područja od mjesta nestanka, započelo se sa vizuelnim pregledom iz čamaca i pretragom na širem toku rijeke Save. 

Potraga se odvijala uzvodno od mjesta nestanka do Brusnice Male u dužini od 18 km. Pregledana je i desna obala Save, uzvodno od mjesta Skela, 14 km u pravcu prema Bosanskom Brodu, tačnije do mjesta Brusnica Mala i nizvodno desnom stranom obale od mjesta Skela do Novog Grada u dužini od 10 km. U ovu potragu se uključio i tim za spašavanje na vodi i pod vodom Republičke uprave civilne zaštite RS, pripadnici Službe CZ Slavonski Brod, DIP CZ Osijek, DIP CZ Zagreb, pripadnici HGSS-a (timovi iz Slavonskog Broda i Požege), pripadnici policije, spasilački tim AFAD-a iz Republike Turske.

FUCZ, osim što je uključena u potragu, pripadnicima spasilačkog tima AFAD-a ustupila je na korištenje resurse potrebne za pretragu. Potragu dodatno otežava postojanje minskih polja cijelom dužinom uz obalu rijeke Save u području na kome se odvija potraga (teritorij Bosne i Hercegovine), velika količina smeća i drveća koje plove rijekom ali i visok vodostaj i smanjena vidljivost usljed zamućenosti rijeke Save.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)