Србија

Хронологија догађаја након нестанка дјевојчице Данке Илић

  • Извор: Курир
  • 27.03.2024. 22:15

Од како се у уторак поподне појавила информација да је дјевојчица Данка Илић (2) нестала у насељу Бањско поље код Бора, цијела Србија се пита само једно: гдје је могло да нестане дијете које је, како се до сада зна, у пресудном тренутку, било са мајком, има само двије године и од кога нема трага на мјесту и у околини нестанка.

Током 30 сати потраге, у јавност су стизале нове информације о околностима нестанка дјевојчице, а ми вам доносимо кључне моменте драме коју прати цијели регион и чијем се позитивном исходу сви надају.

1. Прекинута потрага на терену, истрага добила нови правац

Припадници Министарства унутрашњих послова, који су јуче одмах након пријаве нестанка дјевојчице изашли на терен, након 27 сати детаљне претраге терена у потрази за двогодишњом Данком у приградском насељу Бањско поље и Брестовачкој Бањи, обуставили су даљу претрагу с обзиром на то да сви досадашњи резултати указују да се дјевојчица не налази на овом подручју површине од око 10 квадратних километара.


Овако данас изгледа дјечак који је скакао по крилу обореног

Овако данас изгледа дјечак који је скакао по крилу обореног "невидљивог"

Како је у сриједу поподне саопштио МУП, полиција наставља интензиван оперативан рад у циљу утврђивања свих чињеница и околности у вези са нестанком дјетета, о чему ће јавност бити благовремено обавијештена.

Како "Курир" сазнаје, досадашњи резултати показали су на нови правац у којем треба да иде истрага.

"Обустављена је претрага терена гдје је дјевојчица нестала, али је интензивиран рад на проналаску дјевојчице и неће се одустати док дијете не буде нађено", каже извор "Курира".

Полиција је недалеко од куће гдје је нестала дјевојчица, поставила шаторе.

Улаз у двориште куће је блокиран.

2. Родитељи у полицији, мајка одмах звала оца

На мјесту нестанка, које су детаљно претражили припадници МУП-а, ватрогасци, спасиоци, дронови и хеликоптер у сриједу су биле бројне новинарске екипе. Како је на лицу мјеста сазнао "Курир", мајка је одмах како је рекла, звала мужа који је брзо стигао на лице мјеста.

"Сазнали смо да је по нестанку Данке, мајка била у паници и окренула мужа. Он се створио за само неколико минута. Они су почели да траже дјевојчицу. Пошто нису могли да је нађу позвали су полицију. Полиција је брзо дошла на лице мјеста и схватила озбиљност ситуације позвала већи број патрола. Касније су се и припадници Жандармерије укључили. Такође припадници осталих полицијских управа су се укључили као испомоћ у потрази", рекао је новинар "Курира".

3. Снимци са надзорних камера и зелени пунто

Током потраге, прегледане су и сигурносне камере постављене на једној кући у мјесту Бањском пољу код Бора и како је утврђено снимиле су зелени пунто који великом брзином пролази улицом неколико минута пошто је мајка примијетила да дјевојчице нема!


Испред куће гдје је нестала мала Данка полиција је поставила шатор

Испред куће гдје је нестала мала Данка полиција је поставила шатор

"На снимку са сигурносних камера постављених на једној кући снимиле су да је улицом у 13.47 великом брзином прошао зелени пунто. На снимку са исте камере, види се и како мајка са Данком и другим дјететом истом улицом пролази у 13.10. Да дјевојчице нема, примијетила је само два минута прије него што је аутомобил пројурио улицом", открива извор "Курира".

Како је рекла власница камере, полиција је снимке узела око 19 часова и 30 минута.

"На снимку се видјело да је мајка са дјецом прошла улицом. Око десет минута касније дошао је и отац. Десетак минута касније стигла је и полицијска патрола. Надам се да ће ускоро пронаћи дјевојчицу", рекла је она.

4. Детаљи нестанка

Подсјетимо, дјевојчица је нестала око 13.45 у борском насељу Бањско Поље. Има смеђу косу, браон очи и висока је око 85 центиметара.

У тренутку нестанка имала је маслинасто зелену јакну, љубичасте панталоне, црне патике и косу везану у реп.


Нови правац - полиција тражи зелени пунто

Нови правац - полиција тражи зелени пунто

Мајка дјевојчице рекла је да је дјецу довела да се истрче и прошетају, те навела да док се окренула, дјевојчице више није било.

"Живимо у Бору. Довела сам их да се мало истрче и прошетају. Моји су поријеклом одавдје и као дијете сам ту често боравила", испричала је Данкина мајка Ивана.

5. Први пут покренут систем ПРОНАЂИ МЕ!

У Србији је први пут покренут систем ПРОНАЂИ МЕ! који је намијењен за хитно обавјештавање јавности у случају нестанка малољетног лица.

Циљ је да се омогући брза дистрибуција информација свим грађанима преко ентитета надлежних за информисање јавности, када полиција процијени да би објављивање ове информације у јавности допринело проналаску дјетета.

Хитно обавјештавање подразумијева слање поруке о нестанку малољетног лица са свим релевантним информацијама и то прекидом ТВ и радио програма, слањем СМС-а свим грађанима преко њихових мобилних оператора, приказима на екранима на ауто-путу, аеродромима, железничким и аутобуским станицама.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.