Suđenje bivšim inspektorima

Ilić svjedočio o ispitivanju Gorana Bošnjaka

  • 28.01.2019. 19:21

Republičko tužilaštvo završilo je sa saslušavanjem svjedoka u procesu protiv bivših inspektora koji se terete za neovaštenu proizvodnju i promet opojnih droga. Posljednji svjedok Tužilaštva bio je Darko Ilić, koji je u vrijeme kada se vodila istraga bio šef Odjeljenja za istrage u tadašnjem Specijalnom tužilaštvu. U svjedočenju je uglavnom govorio o načinu ispitivanja svjedoka saradnika Gorana Bošnjaka. Za današnje ročište advokati optuženih imaju samo jedan komentar, kažu, odbrana i Ustavni sud idu drumom, a Okružni sud i Tužilaštvo šumom.

"Lijepo piše u odluci Ustavnog suda da je iskaz Bošnjaka nezakonit, da je nezakonit iskaz svjedoka Đurić Slavka, međutim, suprotno navodima odbrane, Tužilaštvo i sud te dokaze ponovo izvode tako da samo gubimo vrijeme," rekao je Milan Romanić, advokat prvooptuženog Srđana Radulovića.

Po mišljenju odbrane nezakoniti su i materijalni dokazi koje je Tužilaštvo priložilo. Riječ je o presudama donesenim drugim licima za isto krivično djelo koje se stavlja na teret i inspektorima. Upravo o tim dokazima Sudsko vijeće je najavilo da će se naknadno izjasniti. 

I današnje ročište proteklo je uz mnoštvo prigovora optuženih, ali i advokata odbrane, problema je bilo i oko narednog ročišta, ali ipak je ono zakazano za mart.

Na tom narednom ročištu trebalo bi da bude riječi i o izmjeni optužnice najavili su iz Tužilaštva. Odbrana smatra da bi iz optužnice trebalo da bude izuzeta tačka koja se odnosi na organizovan kriminal, a koja se takođe stavlja na teret optuženim. Suđenje bivšim inspektorima vraćeno je na početak nakon što je Ustavni sud BiH utvrdio da su  iskazi svjedoka, koji su sklopili sporazumno priznanja krivice sa Tužilaštvom, nezakoniti.