Сарајево

Казани: Вандали на споменик српским жртвама написали име крвника

  • Извор: АТВ
  • 29.09.2023. 14:14

Споменик брутално убијаним Србима на Казанима изнад Сарајева оскрнављен је натписом "Живи Цацо у нама 10бр".

Увиђај су обавили припадници МУП-а Кантона Сарајево, а Тужилаштво КС је дјело оквалификовало као кривично дјело "Оштећење туђе ствари".

За брутална убиства Срба осуђено је 14 војника Армије РБиХ. Злочине су починили припадници 10. брдске бригаде АРБиХ под командом Мушана Топаловића Цаце.

Oslobađajuća presuda za zločin na Kazanima

Oslobađajuća presuda za zločin na Kazanima

Овај споменик подигнут је 2021. године, а на највећем стратишту сарајевских Срба уписано је 17 имена, а идентификовано 29 жртава.

Споменик је од почетка представљао додатну провокацију из Сарајева јер је почаст убијенима одата као "суграђанима" чиме су покушали да избјегну чињеницу да су на том мјесту мучки убијани Срби.

На овом мјесту су током рата припадници АРБиХ доводили Србе, убијали их, а потом бацали у јаму. Иако никада званично није утврђено колико их је на тај начин окончало живот, а идентификовано је 29 тијела, на споменику је уписано 17 имена.

Nova podvala gradonačelnika Sarajeva srpskim žrtvama na Kazanima

Nova podvala gradonačelnika Sarajeva srpskim žrtvama na Kazanima

Мушан Топаловић Цацо био jе командант 10. брдске бригаде Првог корпуса Армиjе БиХ, коjи jе под своjом контролом држао jедан дио Старог Града око насеља Бистрик, и коjи jе ту починио броjне злочине, приjе свега над српским цивилима. Казани jе име jаме на планини Требевић коjа се налазила под контролом 10. брдске бригаде и коjу jе Цацо са своjом jединицом користио као мjесто за убиjање и као масовну гробницу за своjе жртве.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 17:50 Емисија: На ивици терена (Р)

    Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.