Bijeljina

Ko će skupo da plati krivu Drinu?

  • Извор: АТВ
  • 28.07.2022. 19:15

Kriva Drina mogla bi skupa da košta sve one koji su se na njoj bogatili. Zaustavljeni su bageri koji su kopali gdje su stigli, i to bez dozvola. ATV saznaje da, nijedna firma čije su mašine zatečene na šljunakarama , nije imala dozvolu da kopa šljunak iz poljoprivrednog zemljišta. Gotovo da ne postoji ona koja to nije radila godinama unazad.

Tome svjedoče i parcele na kojima su nastala jezera, koja su ozbiljna prijetnja poplavama, kažu stručnjaci.  Policija i inspekcija i dalje istražuju ko se bogatio na Drini. Kako saznajemo, u toj priči su dobro poznata lica iz Srbije i Republike Srpske. 

"Rudarska inspekcija je vodila, pošto taj nanos, kako ga zovu, šljunak je mineralna sirovina, poljoprivredni takođe vode postupak gdje će naložiti čak one mjere pretvaranja zemljišta, poljoprivrednog u nepoljoprivredno. Biće to, zapisnika, zabran radova.. Pa ćemo vidjeti. Mislim da će sve aktivnosti biti zabranjene dok se ne okonča postupak", kaže v.d. glavnog vodnog inspektora Republike Srpske Branislav Mićić. 

Bez dozvola za esklopataciju šljunka na licu mjesta zatečeni su Taras Ugljevik, Petrić D.o.o, Jović S&D i fizičko lice Vlado Mićić. Kopali su na parcelama koje katastarski pripadaju Srbiji. Njima se, kako saznajemo bave i nadležni organi iz Srbije. Inspkecija Srbije još prošle godina zabranila je kopanje firmi Petrić. Pod istragom je  i Jović S&D, kojom iza kulisa rukovodi Dragan Jović, predsjendik OO Demos Ugljevik i jedan od direktora RITE Ugljevik. Vlasnik D.o.o Petrić je Risto Petrić,  vlasnik više firmi, a koji je, prema našim saznanjima od ranije poznat policiji. Na nelegalne iskope i  moguće posljedice već godinama upozoravaju ekološka udruženja. 

"U zadnjih 20 do 30 godina čitava ta zona je bila jedno stecište, kao što znate, ilegalnog iskopavanja , remećenja eko sistema, pretvaranje novoiskopanih bara i jezera u divlje deponije koje su se punile građevinskim otpadom i drugim vrstama otpada koji su mogli da uzrokuju direktno zagađenje drinskih podzemnih voda", kažu iz Udruženja "Eko put" Bijeljina, Snežana Jagodić Vujić. 

ATV je prva pisala o policijskoj akciji na više šljunkara u slivu rijeke Drine. Pod istragom j  više firmei za koje se sumnja da su nelegalno eksploatisale šlljunak i tako ozbiljno oštetile budžet Srpske. Dok nadležni organi radie punom parom, o aferi koja trese grad, ni slova od gradonačelnika Bijeljine. Ljubiša Petrović možda se vodi onom starom narodnom, da se kriva Drina ne da ispraviti.