Istočni Stari Grad

Ko je, na Bulozima, ostavio mine u rupi ispod lišća?

  • 24.10.2019. 19:06

Na Bulozima u Istočnom Starog Gradu, na svu sreću, niko nije nagazio na mine koje su bile ispod lišća. Brzo su intervenisali pripadnici policije i Civilne zaštite Republike Srpske nakon dojave da se mine nalaze na području gdje se, često, kreću lovci.

Kako ATV nezvanično saznaje, SMS porukom je paljanska regionalna kancelarija BH Mak-a dobila prijavu da sarajevsko Udruženje "Centar za obuku pasa i otkrivanje mina" nije izvršilo prijavu mina pronađenih tokom pregleda terena, a za koje je kasnije stigla dojava da se nalaze u rovovima pored minskog polja. Policija i Civilna zaštita Republike Srpske odmah su, po prijavi Mak-a, izašli na lice mjesta. 

"Izvršenim uviđajem pronađena su minsko-eksplozivna sredstva i predata su Civilnoj zaštiti na dalje postupanje", rekla je Vesna Stokanović, portparol PU Istočno Sarajevo.

"Sam proces utvrđivanja da li se radi o minama koje su izuzete, odnosno pomjerene iz minskog polja vrši nadležna policijska stanica i Tužilaštvo, tako da smo mi te mine privremeno odložili u skladište i čekaju dozvolu za uništavanje", istakao je Dragan Kos, pomoćnik direktora Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske. 

Mine su nađene u rupi i bile su prekrivene lišćem. Pripadnici Civilne zaštite Republike Srpske detektorima su evidentirali mjesto i označili žutom trakom.

Na Gradištima, mjesto Bulozi pronađeno je sedam komada protivpješadijskih i rasprskavajućih mina i jedna pješadijska nagazna. Službenici policijske stanice Istočni Stari Grad i dalje vrše saslušavanje svih aktera koji su učestvovali u akciji deminiranja na području Istočnog Starog Grada. Cijeli predmet biće dokumentovan i predat Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu.

Iz Udruženje "Centar za obuku pasa i otkrivanje mina" Sarajevo, koje je bilo angažovana za deminiranje Istočnog Starog Grada, danas nisu htjeli da komentarišu slučaj. U telefonskom razgovoru, direktor Nermin Hadžimujagić samo je poručio da čeka izvještaj policije. U BH Mak-u potvrdili su za ATV da je zbog događaja na Bulozima donijeto rješenje o zabrani deminerskih radnji, sve dok se ne utvrdi odakle su mine dospjele i ko je za to odgovoran.

"Postoji sumnja da potiču iz minskog polja gdje je navedena organizacija radila deminiranje, tako da najbolje sačekati zvanični policijski izvještaj kako bi se i mi mogli informisati i vidjeti kako je činjenično stanje i vidjeti šta dalje preuzeti", naglasio je Goran Ždrale, šef Regionalne kancelarije Pale – BHMAC. 

Sarajevsko Udruženje "Centar za obuku pasa i otkrivanje mina" uključeno je u projekat deminiranja područja u BiH koji finansira SAD. Prije mjesec dana su poručili da im je potrebno oko 40 miliona maraka na godišnjem nivou kako bi bio ispunjen plan proitvminskog djelovanja u BiH.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.