Изнуђивали признање

Командир, инспектор и полицајци оптужени за премлаћивање малољетника

Основни суд у Зворнику потврдио је оптужницу против четворице полицајца ПС Осмаци због премлаћивања малољетног А.Ј. од кога су тражили да призна да је учествовао у провалама у куће, што је он негирао!

Оптужени су командир Полицијске станице Осмаци Дејан Марковић Деша из Зворника, полицајци Рајко Ђурић и Драган Милутиновић из Осмака, те крим инспектор Новица Поповић из Шековића.

Окружно јавно тужилаштво у Бијељини на терет им је ставило кривично дјело повреда људског достојанства злоупотребом службеног положаја или овлашћења, за које је законом запријећена новчана или казна до три године затвора.

У оптужници се наводи да су оптужени 22. августа прошле године позвали Ј.Ј. да заједно са својим малољетним сином А.Ј. дође у станицу ради обављања разговора на околности извршених провала, које су се у претходном периоду дешавале. Додаје се да су Ј.Ј. и његов син стигли у станицу, а прехтодно није евидентирано у службеним евиденцијама у којем својству је А.Ј. позван.

”Марковић је током обављања разговора, мимо правила службе, заједно са Ђурићем и Милутиновићем позвао А.Ј. у другу просторију. Без присуства законом одређених лица започели су разговор с њим изван просторије за аудио-визуално снимање. Тражили су од А.Ј. да призна да је заједно са момцима, с којима се дружи, извршио кривична дјела на шта је малољетник рекао да то није видио, нити је учествовао у извршењу”, наводи се у оптужници.

Uhapšena 4 policajca zbog napada na maloljetnika u Osmacima

Uhapšena 4 policajca zbog napada na maloljetnika u Osmacima

Додаје се да је Марковић након тога започео са неоправданом и прекомјерном употребом физичке силе.

”Малољетнику је ударио шамар, а онда је повишеним тоном запријетио да ће га, ако настави говорити да није и да неће да призна, ударати, а затим извадио службени пиштољ, одвојио спремник за муницију, те почео застрашивати А.Ј. показујући му оружје и питајући зна ли шта је то. Како А.Ј. није хтио признати што се од њега тражило, наставио му је задавати ударце у предјелу врата и рамена, изнуђујући на тај начин признање. За то вријеме А.Ј. је јаукао и молио да га пусти, након чега му је на руке ставио лисице, оборио га на под и својом ногом ударио у лијеви кук, усљед чега је А.Ј.. задобио лаке повреде”, наводи се у оптужници.

Додаје се да су Ђурић и Милутиновић, у својству полицајца, а Поповић као крим инспектор, мимо правила и без доказа, придржавали А.Ј. и онемогућавали му да изађе из просторије док га је Марковић тукао.

”Проматрали су ударце, не предузимају ни једну радњу како би то спријечили, а затим су и они злостављали А.Ј. Ђурић му је почео ломити прсте на руци, што је код малољетника изазивало болове. У циљу да наставе изнуђивати призњање Поповић и Милутиновић су га извели испред станице, ставили на задње сједиште необиљеженог полицијског возила ”форд”, те су се упутили у обилазак кућа и локалитета у Осмацима”, наводи се у оптужници.

Додаје се да је Милутиновић испитивао А.Ј. да ли је био у одређеној кући, а када би добио негативан одговор, ударио би га по руци говорећи му да лаже.

”Малољетник је од страха почео плакати, а оптужени му је говорио да зачепи и наставио га ударати по руци и нози. И Поповић га је ушуткивао да би га послије 45 минута у лошем психо-физичком стању довезли и оставили пред кућом”, пише у оптужници.


Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм