Aplikacija

Kome smeta raspakivanje Sky aplikacije

  • Извор: Агенције
  • 28.01.2023. 20:56

U posljednjih dvije i po godine MUP KS-a i policijski komesar često su bili na meti kritika javnosti, prije svega zbog istrage u predmetu ubistva policijskih službenika MUP-a Kantona Sarajevo, zbog nerada na istragama u vezi s organizovanim kriminalnim grupama koje se bave krađom automobila, prodajom narkotika, podmetanjem eksplozivnih naprava koje dovode do osjećaja nesigurnosti itd.

Međutim, rezultati rada u 2022. godini govore da su pripadnici MUP-a KS na čelu s policijskim komesarom Nusretom Selimovićem u tišini radili, trpjeli udarce i pripremali veliko iznenađenje za kriminalne grupe. Rezultati višemjesečnih istraga I te kako su primjetni. U prošloj godini javnost je često imala priliku čuti o uspješnim policijskim akcijama s ciljem suzbijanja korupcije i eliminisanja organizovanih kriminalnih grupa sa područja BiH koje djeluju na prostoru regiona, Evropske unije i šire.

Portal Hayat.ba u posjedu je dokumenta-izvještaja o radu za 2022. godinu sačinjenom u službenim prostorijama Uprave policije, MUP-a Kantona Sarajevo, u vezi realizovanih akcija na osnovu saznanja prikupljenih analizom SKY Ecc materijala dobijenog posredstvom EUROPOL-a.

U nastavku su prikazani rezultati policijskih akcija na teritoriji BiH koje su proizašle iz podataka iz SKY Ecc aplikacije, a koje je su pripadnici Uprave policije MUP Kantona Sarajevo pribavili istražujući ubistvo policijskih službenika MUP-a Kantona Sarajevo, kasnije proširili, te sa drugim policijskim agencijama u BiH i nadležnim tužilaštvima zajednički realizovali operativne akcije protiv organizovanog i teškog kriminala i korupcije u BiH.

MUP Kantona Sarajevo u prošloj godini sproveo je 14 policijskih akcija u kojima je uhapšeno 39 osoba. Tokom akcija pronađeno je na desetke komada raketnih bacača, tromblona, mina, pištolja, automatskih pušaka, bombi, raznih vrsta narkotika, prenosi UNA.

Priča počinje u martu prošle godine, a u nastavku pročitajte samo dio obimnog izvještaja koji je napisanom na blizu 100 stranica OVDJE.

S druge strane u izvještaju su navedene samo akcije koje su provedene na području KS i važno je napomenuti da je posebni tim MUP-a KS učestvovao u akcijama koje je Uprava za organizovani i teški kriminalitet MUP-a Republike Srpske sprovodila u tom entitetu. No, vratimo se na početak priče i kritikama javnosti na rad MUP-a KS na čelu s komesarom Nusretom Selimovićem.

Rezultirao je svime onim zbog čega se nalazio na meti naših kritika. Slučajnost ili ne, činjenica je da nakon sprovedenih akcija kao i dokumentovanjem predmeta ubistva policajaca Uprave policije Kantona Sarajevo, ukupni broj krivičnih djela na području Kantona Sarajevo smanjen za oko 20 odsto, dok je auto-mafija u potpunosti neutralisana.

Prije otprilike godinu dana auto-mafija se pokušala ponovno aktivirati ali zajedničkom akcijom MUP-a Srpske i MUP-a KS je u potunosti neutralisana, a na području Srpske je pronađeno više skupocjenih automobila. Ubistvo policajaca zapravo je značilo početak kraja auto-mafije.

S druge strane, stiče se utisak da zadovoljavajuće stanje bezbjednosti u KS nekim politikama ne odgovara ili su pak istražitelji MUP-a KS raspakivanjem Sky aplikacije došli do informacija koje komprimituju pojedine političare jer prema nezvaničnim saznanjima priprema se smjena komesara Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo Nusreta Selimovića.

Navodno su, u ovom kontekstu, već napravljeni određeni koraci kako bi se smjena Selimovića našla na dnevnom redu. Postavljaju se logična pitanja kome smeta Nusret Selimović baš sada kada su rezultati rada MUP-a KS na zavidnom nivou i ko sve se spominje u Sky aplikaciji.

Тагови:
  • 20:30 Филм

    '' Филм

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)