Bihać

Krvavi obračun migranata: Dvije osobe ubijene, nekoliko povrijeđenih

  • 01.10.2020. 18:53

Krvavi sukob migranata desio se sinoć u bihaćkom naselju Žegar. Dvije osobe su smrtno stradale, 10 ih je teško povrijeđeno od kojih su tri i dalje u životnoj opasnosti, a 8 je prošlo sa lakšim tjelesnim povredama. 

"Radilo se najviše o povredama grudnog koša, skoro svih 10 pacijenata imalo je ubodne rane u grudnom košu, pored toga još rane ekstremiteta, povrede glave itd", kaže Irma Arfović, specijalista urgentne medicine u bolnici u Bihaću. 

"Sve povrede koje imaju oni su nanesene hladnim oružjem, najvjerovatnije nožem ili nekim sličnim oštrim predmetom, odnosno tupim predmetima kao što su drvene palice. Bilo je informacija da su se pucnji čuli na lokaciji, međutim mi ne možemo potvrditi da možda nije bilo upotrebe gasnog pištolja ili pirotehničkih sredstava, ali nije bilo upotrebe vatrenog oružja u smislu da nije bilo lica koja su povrijeđena upotrebom vatrenih oružja", kaže Ale Šiljdedić, portparol uprave policije MUP-a USK.

A svjedoci događaja čuli su i pucnjeve. Uplašeni su, kažu, ovo iz dana u dan postaje sve gore. Pričaju da je oko hiljadu migranata nastanjeno na četiri lokacije u Žegarskom polju, jedna se nalazi iza škole. 

"Tokom noći krenuli su se čuti jaki uzvici, plač i zapomaganje i onda na kraju čuli su se i pucnji. Bilo je oko 7 pucnjeva koliko sam ja mogao da izbrojim i malo nakon toga smo mi svi komšije zvali pripadnike MUP-a naše policije da dođu na lice mjesta da vide šta se dešava jer se i mi bojimo zbog svojih porodica", kaže mještanin Žegara.

Jučerašnje premještanje migranata iz Bire u kamp Lipa čiji su kapaciteti već popunjeni osudila je i Evropska unija. Isto poručuju i Srbi koji žive nadomak ovog srpskog povratničkog sela. Kažu, velike su šanse da se situacija od sinoć dogodi i u ovom kampu. 

"Mi smo sinoć dobili informacije da oni nisu primljeni u migrantski kamp Lipa  zbog nedostatka kapaciteta u samom kampu. Dakle, ti migranti su samo dovezeni pred kapiju kampa i oni će vjerovatno, ili su sinoć, ili će u toku dana ili večeras, putem šume da se vrate u Bihać ili će formirati još divljih kampova. Dakle, sinoćnji sukob je izbio upravo u tom divljem kampu u Unsko-sanskom kantonu, a mi ćemo tih divljih kampova sada imati još više kada imamo migrante koji ne mogu da uđu u migrantske kampove", kaže Nemanja Davidović, predsjednik Udruženja "Povratnici" iz USK. 

Jedino iz Bihaća poručuju da je to dobra odluka. Kažu, godinama se sami bore, a stanovništvo je u stalnom strahu, od pomoći nadležnih nisu dobili skoro ništa. 

"Zatvaranje Bire u suštini za nas znači puno zato što je Bira tačka oko koje su se skupljali i oko koje su dolazili, tako da je stanovništvo u tim mjesnim zajednicama oko Bire bilo pod stalnim pritiskom i ugroženo, trpjeli su stalnu štetu, a zatvaranjem Bire zaštitili smo taj dio grada", kaže Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća.

Kamp Bira u Bihaću od sinoć je prazan. Iseljavanje je naredila operativna grupa Unsko-sanskog kantona. Plan je bio da većina migranata premjesti u Lipu, u kojoj su kapaciteti odavno popunjeni, a oni maloljetni i bez pratnje premješteni su u kamp Borići u Bihaću.

 

Тагови:
  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)