Црна Гора

Мајка 10 година држала кћерку у ропству - нашли је у гомили смећа

  • 05.02.2024. 19:56

Две жене са сјевера Црне Горе 17. јануара смјештене су на одјељење психијатрије након што је, како тврде мјештани који су пријавили случај, мајка више од 10 година држала кћерку (41) у својеврсном ропству!

Мјештани су испричали Вијестима да су у више наврата полицији и Центру за социјални рад пријављивали да мајка држи кћерку закључану у стану, али да су надлежни одговарали да немају законског основа да реагују. Вијестима је потврђено да се хорором са сјевера Црне Горе бави и недавно изабрани врховни државни тужилац Милорад Марковић који је наложио да се преиспита рад поступајуће тужитељке у случају какав се не памти.

Један од становника тог краја Вијестима је испричао да млађу жену није видео 10 до 15 година.

"Процес против Додика наставак агресије на Српску"

"У основној и средњој школи била је одличан ђак, дружељубива, али за разлику од ње мајка је била другачија, ријетко коме би се јавила кад прође поред њега, није имала пријатеља. Дјевојка је отишла да студира ван Црне Горе и од тада се све промијенило. Убрзо се вратила и кренуле су приче да се са њом нешто десило“, наводи мјештанин.

Додаје да су у почетку мајка и кћерка знале да прошетају градом и да је дјевојка одједном нестала.

"Док су шетале нису комуницирале са мјештанима. Одједном, дјевојку више нисмо сретали, само мајку. Знали смо да је мајка држи закључану у стану, чак је и преко прозора ставила летве, да не би неко случајно провирио унутра и видио шта се код њих дешава. Почеле су, као и што то увијек бива, разне приче да круже. Мајка никога није пуштала у стан, комшије су више пута пријављивале случај полицији и Центру за социјални рад, али сви су рекли да не могу насилно да уђу у стан без одобрења тужилаштва“, наводи мјештанин.

Полиција немоћна

Наводи да случај из 2021. године свједочи колико је систем заказао.

Тврди да се догодило да мајка није могла да уђе у стан јер је нешто унутра пало и заглавило врата па је била принуђена да позове припаднике Службе заштите и спасавања.

"Ушли смо преко балкона и видјели дјевојку како лежи на поду покривена ћебетом. Ништа није причала. Направили смо неколико фотографија да бисмо могли да их покажемо надлежним службама како би реаговали“, наводи мјештанин.

Тврди и да је фотографије показао социјалним радницима и полицији, чији су службеници одмах отишли код њих, али мајка није хтјела да им отвори врата.

"Како су нам рекли, полиција је три пута слала захтјев тужилаштву да им дозволи да насилно уђу у стан, али сва три пута су одбијени. Не знам због чега. Прије двадесетак дана случај је поново пријављен и коначно је тужилаштво одобрило да се насилно уђе у стан“, додаје мјештанин.

Дјевојку је наводно затекао у истом положају и на истом мјесту гдје ју је видио и прије три године.

Бугарски пољопривредници протестовали у Софији

Бугарски пољопривредници протестовали у Софији

"Била је згрчена, ништа није причала, само смо по дисању и трептању очију знали да је жива. Мајка је запомагала и викала да јој не узимамо кћерку, али су обе колима хитне помоћи и уз присуство полиције одвезене и смјештене на одјељење психијатрије. Заиста је страшно да толике године нико није реаговао. Сигурно би њено стање било много боље него што је сада и неко због свега овога мора да одговора“, наводи мјештанин.

Огласила се болница

Вијестима су из болнице казали да је дјевојка на одјељењу психијатрије лијечена 2011. и 2012. године и да је тада дошла у присуству социјалног радника. Тада је наведено и да се против мајке води прекршајни поступак због малтретирања и физичког злостављања кћерке. Дјевојка је тада упућена у Специјалну болницу за психијатрију у Котору ради даљег лијечења и дијагностике.

Мајка је љекарима наводно казала да је прије више од десет година суд наредио посматрање њене кћерке и да је послата у Специјалну психијатријску болницу у Котору, гдје је остала пола године, као и да сматра да није психички болесна, иако има дијагнозу психозе...

Вијестима је речено да је испричала и да је кћерка у таквом стању јер је на првој години факултета добила "ињекцију у врат" и да је од тада почела тешко да говори и хода, да се стање из године у годину погоршавало, све док није престала да говори и хода. Навела је да не излази из стана јер је кроз зид "чула" да комшије хоће да је ликвидирају...

Није било пријава

Мјештани тврде да су случај више пута пријављивали полицији, међутим, Вијестима су из МУП-а саопштили да то није тачно већ да је Центар за социјални рад током 2022. године пријавио да постоји сумња да је у поменутом случају ријеч о занемаривању.

"Након тога је извршена провјера навода и утврђено је да дјевојка живи са својом мајком, да се слободно креће и обавља комуникацију путем телефона, а о чему је обавијештен државни тужилац и подносилац пријаве“, наводи се у одговору МУП-а.

Вијести, међутим, примећују да је мајка љекарима рекла другачију причу.

Појашњава се да и су службеници полиције, поступајући по пријави Центра за социјални рад од 9. јануара и у координацији са државним тужиоцем, одвели мајку и кћерку из стана 17. јануара, које су уз пратњу Службе хитне медицинске помоћи смјестили у болницу.

Огласило се Министарство

Из Министарства рада и социјалног старања Вијестима су одговорили да од када су сазнали за случај, а тврде да је то било 2021. године, кад су због заглављених врата реаговали из Службе заштите и спасавања, раде на њему.

Центар за социјални рад, међутим, упознат је са случајем и прије кад је кћерка смјештена на одјељење психијатрије. Тада је социјални радник љекарима рекао да "уназад три године не говори, не комуницира ни са ким и да је мајка физички злоставља већ дуже вријеме".

Социјални радници су од 2021. године, како стоји у одговору, више пута покушавали да обаве кућну посјету, али су сваки пут били онемогућени јер су наилазили на закључана врата.

Тврде и да су више пута полицији и тужилаштву подносили пријаве.

"С обзиром на то да радници Центра не могу обићи породицу уколико им чланови породице добровољно не отворе врата, а имајући у виду сумњу на здравствено занемаривање и социјалну изолацију кориснице, више пута су подносили пријаве и обраћали се Управи полиције и Основном државном тужилаштву за насиље, јер здравствено занемаривање и социјална изолација психијатријског болесника представља вид насиља“, наводи се у одговору.

Вјерује се да су дјевојчице са овим именом рођене под срећном звијездом

Вјерује се да су дјевојчице са овим именом рођене под срећном звијездом

Прикупили су, како истичу, све потребне информације из здравственог система и обавијестили полицију и тужилаштво да се стручним радницима мора омогућити посјета породици.

"То је дало резултате тек почетком 2024. године када је, према нашој поновној пријави, тужилаштво наложило насилни улазак у стан од стране полиције, а након тога је услиједила хоспитализација обје кориснице на психијатријском одјељењу. Стручни радници Центра ће предузети све неопходне радње у циљу њиховог адекватног збрињавања“, додаје се у одговору.

Из Основног државног тужилаштва су Вијестима одговорили да их је Центар за социјални рад обавијестио почетком године, кад је полиција, поводом пријаве комшија, уочила нехигијенске услове у стану у ком живе мајка и кћерка и неадекватну бригу о млађој жени, након чега је обавијештена хитна служба и обављен преглед мајке и сачињен љекарски извјештај.

"Након достављеног обавјештења из Центра за социјални рад поступајућа тужитељка је у својству свједока саслушала докторку која је обавила преглед. Након тога су на иницијативу поступајуће тужитељке мајка и кћерка хоспитализоване на Одјељењу за психијатрију гдје се и данас налазе“, наводе из тужилаштва.

Служба за одрасле и стара лица, додају из тужилаштва, доставила је поступајућој тужитељки информацију да је неопходно покренути судски поступак процјене пословне способности мајке и кћерке, а затим поставити привременог односно сталног стараоца у циљу њиховог трајнијег збрињавања како би им се омогућила адекватна и континуирана брига.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:10 Наша Српска (Р)

    ''Сваког понедјељка у 18 часова и 20 минута у емисији 'Наша Српска' погледајте актуелне теме из привреде, туризма, здравља, културе и спорта из свих крајева наше земље.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Насљедници (12+) (Р)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 17:50 Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

    ''Путуј, пробај, заволи са Лазаром (Р)

  • 18:20 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.