Суд БиХ

Маркочевић и Ђукић ослобођени оптужби за ратни злочин у Теслићу

  • Извор: АТВ
  • 27.11.2023. 14:22

Суд Босне и Херцеговине је првостепеном пресудом ослободио оптужби Предрага Маркочевића и Маринка Ђукића за злочин против човјечности 1992. године на подручју Теслића.

Маркочевић, некадашњи командир Станице јавне безбједности (СЈБ) у Теслићу, и Ђукић, бивши шеф крим-службе, ослобођени су оптужби да су, као извршиоци, с припадницима војно-полицијско формамације “Миће“ планирали, припремали и извршили планове за убиства, незаконита затварања, мучења и нечовјечна поступања према бошњачком и хрватском становништву у Теслићу, пише Детектор.

Вијеће је оцијенило да није доказано да су оптужени дали одлучујући допринос – што је битан елемент код утврђивања саизвршилаштва.

“Међутим, што је за Вијеће битно… да су све инкриминисане радње почињене за вријеме боравка војно-полицијско формамације ‘Миће'“, навео је у образложењу пресуде предсједавајући Вијећа Даворин Јукић.

Он је казао да су скоро сви свједоци потврдили да се безбједносна ситуација у Теслићу погоршава од 3. јуна 1992., када из Добоја долазе припадници “Мића“, који су се, према изјавама свједока, понашали дрско и безобразно, сијали страх и постројавали припаднике полиције.

Јукић се позвао на доказе у вези с овлаштењима која су добиле “Миће“ у погледу хапшења – о упућивању дијела јединице са Миланом Савићем у СЈБ, а дијела у војску.

“Вијеће је утврдило да су ‘Миће’ у потпуности преузеле контролу у СЈБ-у Теслић“, казао је судија.

Додао је да је хапшење припадника ове формације било кључно за затварање логора у магацину Територијалне одбране (ТО), након чега су пуштена лица која су била затворена.

“Маркочевић и Ђукић нису имали стварну моћ да се одупру једној таквој формацији и стога нису могли дати одлучујући допринос“, образложио је Јукић.

Маркочевић и Ђукић ослобођени су по пет тачака за радње које су, према оптужници, извршили припадници полиције и “Мића“. Ове радње се односе на незаконито хапшење и затварање цивила у СЈБ, који је, како се наводи, од 3. јуна дјеловао као логор и у којем су – у лошим условима – држани ухапшени и премлаћивани, а неколико их је подлегло због злостављања.

Оптужени су ослобођени да нису спријечили “Миће“ да злостављају затворенике у СЈБ-у и да су организовали измјештање тијела преминулих, као и оптужби за пребацивање око 50 цивила у магацин ТО-а, гдје су такође злостављани. Вијеће није нашло доказаном ни тачку која се односи на одвожење 18 преосталих затвореника из СЈБ-а на Борје, гдје су ликвидирани.

Маркочевић је ослобођен по једној тачки да је наредио и кооридинисао хапшење два цивила, а Ђукић да је једног цивила ударао а у другом случају да није спријечио злостављање. Јукић је казао да искази свједока за ове појединачне тачке нису били такви да се на њима може заснивати осуђујућа пресуда.

Ђукић није присуствовао изрицању првостепене пресуде. Суђење у овом предмету почело је прије пет година, а првооптужени је био Душан Кузмановић, некадашњи начелник СЈБ-а, против кога је поступак раздвојен прије неколико мјесеци због бјекства.

Маркочевићу и Ђукићу укинуте су недавно одређене мјере забране, а оштећени су упућени на парницу. На ову пресуду је дозвољена жалба.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм