Апел

МУП Српске упозорава грађане: Опрез код онлајн куповине и продаје

  • Извор: АТВ
  • 17.12.2023. 11:34

Министарство унутрашњих послова Републике Српске апелује на грађане да буду додатно опрезни приликом куповине на интернету и онлајн плаћања платним картицама, јер је у протеклом временском периоду забиљежено више различитих превара и покушаја превара које се тичу злоупотреба платних картица грађана.

Најчешћи начини вршења ових превара је да се грађани контактирају везано за куповину артикла који продају путем онлајн платформи, те се извршиоци ових кривичних дјела представљају као потенцијални купци артикла. 

Након што ступе у комуникацију са грађанима, шаљу им „phishing линк“ (малициозни линк за крађу личних података), у који грађани треба да унесу податке са своје банковне картице, а након што прибаве податке, извршиоци са картица грађана врше неовлаштене новчане трансакције. 

„Такође, приликом куповине путем интернета, код некредибилних и непровјерених онлајн трговаца, грађанима се често шаљу слични „phishing“ линкови, који, такође,имају за циљ крађу личних података. Ови линкови су најчешће креирани тако да у себи садрже назив неке од поштанских сервиса за доставу са подручја БиХ, како би се грађани обманули и помислили да на тај начин плаћају доставу или примају новац за продају артикла“, саопштено је из МУП-а Српске.

МУП упозорава грађане да штите своје личне податке, те да приликом куповине путем интернета буду опрезни гдје врше куповину, те да исту обављају код провјерених и познатих продавача, а да прије било каквог плаћања изврше додатну провјеру у погледу безбједности плаћања.

Пратите нас и путем Вибера