Србија

Нападнут српски свештеник у новосадском насељу Лиман

  • Извор: СРНА
  • 06.03.2024. 11:22

Свештеник Српске православне цркве (СПЦ) физички је нападнут у новосадском насељу Лиман, када га је ничим изазван на улици ударио непознати мушкарац, саопштила је Епархија бачка.

Напад се десио јуче у послијеподневним часовима.

"Напад је извршио за сада непознати мушкарац који је на улици, пред сведоцима, ничим изазван, ударио свештеника чији су иницијали Б.М. и затим се удаљио у непознатом правцу. Инцидент је пријављен новосадској полицији и у току је истрага", наводи се у саопштењу.

Из Епархије оцјењују да је "очигледно да је овај напад мотивисан свакодневним и све изражајнијим медијским походима на СПЦ, нарочито посљедњих мјесеци, када се на директном удару познате медијске антицрквене и антисрпске армаде поново нашла Епархија бачка и њена Црквена општина новосадска због мисијске дјелатности у српском народу, очигледно успјешне".


Метеоролози најавили снијег у БиХ - ево када стиже

Метеоролози најавили снијег у БиХ - ево када стиже

"Последњих дана су речени медији и њихови покровитељи свој говор мржње усмерили против жеље и иницијативе православних верника да се изгради спомен-храм Светих мученика бачких на Лиману, где више десетина хиљада верника немају своју парохијску цркву", напомиње се у саопштењу.

Ова потреба грађана Лимана је, оцјењује ова епархија, одмах злоупотријебљена и исполитизована да би се друштво у Србији додатно поларизовало и вратило у друштвени амбијент посљератних година, када су Црква, њено свештенство и вјерни народ били дискриминисани на сваком кораку, па чак и физички ликвидирани.

"Позивамо све друштвене чиниоце, а посебно политичке партије, медије и невладин сектор, да на овом примеру увиде свој део одговорности и да сви заједно као друштво учинимо све да се амбијент у којем живимо излечи и упристоји, јер ће, у супротном, долазити до све већих подела у друштву", истичу из Епархије бачке.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:55 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 20:00 Емисија: Бинго

    Бројчана игра са извлачњем бројева, од 1 до 90 путем бубња, у којој се унапријед утврђује висина фонда добитака и његова расподјела.

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм