Основни суд у Бијељини

Нешковић изгубио на суду: Дужан да плати више од 16.000 КМ и врати радника на посао

  • Извор: Независне
  • 23.11.2023. 18:13

Основни суд у Бијељини донио је двије неправоснажне пресуде, утврђујући да је Драган Нешковић, власник бијељинске компаније "Нешковић", узнемиравао радника Небојшу Чвргића.

Због тога је ова фирма Чвргићу дужна да исплати 5.000 КМ и камате, надокнади трошкове оба поступка у укупном износу од 1.960 КМ, али га и врати на посао, те му исплати изгубљену зараду од 9.225 КМ, а што је укупно више од 16.000 КМ.

У питању су двије грађанске парнице које су, првостепеном одлуком, добили Чвргић и његов адвокат Владимир Драгичевић из Бањалуке, с тим што се Нешковићу тренутно суди и по Кривичном законику Републике Српске, а по оптужници Тужилаштва у којој се наводи да је бизнисмен на раду злостављао свог радника.

У првој пресуди, која је у посједу "Независних новина", наведено је да се усваја Чвргићев тужбени захтјев, те се утврђује да је он претрпио узнемиравање на раду код послодавца "Нешковић" и то од Драгана Нешковића, оснивача и власника, на начин да је Нешковић 13. августа прошле године у просторијама бензинске пумпе овог радника вербално напао, вријеђао, обраћао му се уз вику и на Чвргића бацио стаклени предмет.

Жена заробљена у рушевинама након стравичне експлозије

Жена заробљена у рушевинама након стравичне експлозије

"Обавезује се тужени да тужиоцу исплати накнаду нематеријалне штете по основу претрпљеног узнемиравања на раду, од 5.000 КМ, са законском затезном каматом", наведено је, уз остало, у првој пресуди.

У тужби је, подсјетимо, Чвргић навео да је код туженог ступио на рад без закљученог уговора о раду 8. августа 2022. године на бензинској пумпи, у Улици сремска у Бијељини, те уз детаљан опис навео шта се дешавало 13. августа 2022., када га је послодавац, како наводи, гађао стакленом флашом или пепељаром, те га отјерао кући.

У другој пресуди, која је такође у посједу "Независних новина", Основни суд у Бијељини утврђује да постоји радни однос на неодређено вријеме између Чвргића и компаније "Нешковић" од 9. августа 2022. као дана ступања радника на рад, те се обавезује тужени да Чвргића врати на посао, али му и исплати све што би радник зарадио.

Ријеч је о укупном износу од 9.225 КМ, плус камате, за период до 31. октобра ове године, плус 700 марака за сваки сљедећи мјесец до повратка радника на посао. Компанија "Нешковић" је дужна и да раднику уплати доприносе за тај период.

Чвргићев адвокат Владимир Драгичевић каже да су задовољни пресудама првостепеног суда.

Опоравак производних активности у Српској: Раст БДП-а, плате и највише запослених радника

Опоравак производних активности у Српској: Раст БДП-а, плате и највише запослених радника

"Посебно наглашавам да се ради о неправоснажним пресудама, те да ће вјероватно бити изјављене жалбе. Због тога, у овој фази поступка немам даљих коментара. Очекујем да ове пресуде свакако буду потврђене од стране другостепеног суда, након чега ћу моћи дати детаљније образложење цјелокупне ситуације", рекао је Драгичевић у изјави за "Независне новине".

Основни суд у Бијељини потврдио је у октобру оптужницу против Нешковића, која га терети да је на раду злостављао Чвргића. Нешковић се након тога изјаснио да није крив.

Подсјетимо, како је раније потврђено из Инспектората, Републичка инспекција рада извршила је у септембру прошле године контролу код послодавца "Нешковић" д.о.о Бијељина ради утврђивања радно-правног статуса радника Небојше Чвргића.

"Контролом је утврђено да послодавац са именованим радником није закључио уговор о раду, нити га је пријавио у јединствени систем регистрације, контроле и наплате доприноса, као и да не води уредно евиденцију о дневној присутности радника на раду. Због утврђених неправилности инспектор је изрекао новчану казну правном лицу у износу од 7.000 КМ и одговорном лицу у правном лицу у износу од 700 КМ", речено је раније из Инспектората Српске за "Независне новине".

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?