Učenik iz Hrvatske

Novi detalji pogibije učenika na ekskurziji: Pokušao izvesti trik, pa pao

  • Извор: Агенције
  • 03.04.2023. 16:13

Nastavlja se istraga tragične smrti 17-godišnjeg učenika porečke Srednje škole “Mate Balote” koji je poginuo na maturskom putovanju u Pragu.

Objavljen je službeni izvještaj o tome šta se dogodilo u noći s petka na subotu na 5. spratu noćnog kluba u centru Praga, a porodicama, učenicima i nastavnicima se pruža psihološka pomoć.

"Uviđajem je policija utvrdila da je riječ o nesretnom slučaju. Mladić je preskočio ogradu na balkonu uz restoran na petom spratu i najvjerovatnije je htio izvesti parkour trik. Radi se o vještini prevladavanja određenih prepreka. Na žalost, kod tog skoka pao je kroz otvoreni prostor”, izjavila je ambasadorka Ljiljana Pancirov.

Dodala je kako će obdukcija biti vrlo brzo gotova, s obzirom da se radi o nesrećnom slučaju te da će od sutra biti moguće organizovati povratak tijela mladića u Hrvatsku.

Učenik iz Hrvatske poginuo na maturskom putovanju

Učenik iz Hrvatske poginuo na maturskom putovanju

Učenicima i nastavnicima se pruža psihološka pomoć, uključen je krizni tim, stručnjaci, psiholozi. Poštuju se i slijede posebni protokoli i osnivaju savjetništva. "Najprije se radi s učenicima koji su bili svjedoci tragediji, a zatim s razredom koji je učenik pohađao. Organizuju se i posebni roditeljski sastanci. Sve se to radi kako bi se izbjegle dodatne posljedice", piše HRT.

Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić saopštio je da krizni štab za ovakve situacije u Istarskoj županiji počinje sa psihološkom pomoći koja će, kaže, trebati svima.

"Jako je teško bilo šta od toga suzbiti, prevenirati, spriječiti, ali definitivno u budućnosti možda treba drugačije sagledati, pa možda čak i ukinuti ovakva putovanja", smatra predsjednica Udruženja hrvatskih srednjoškolskih direktora Suzana Hitrec, prenosi Index.hr.

Lupali automobile na parkingu, uhapšen Banjalučanin

Lupali automobile na parkingu, uhapšen Banjalučanin

Učenici porečke srednje škole koji su bili na školskom izletu u Pragu tokom kojeg je došlo do tragične pogibije njihovog 17-godišnjeg kolege šokirani tim događajem vratili su se u Poreč tokom prošle noći.

U porečkoj Srednjoj školi "Mate Balote" danas je prvi radni dan nakon tragedije. Većina učenika koji su bili u Češkoj su došli na nastavu, piše Glas Istre.

Ispred zgrade se pale lampioni, a nastava se provodi na način na svi učenici mogu izaći i zapaliti svijeće za tragično preminulog školskog kolegu.

Brutalno pretučen Lepi, objavljen snimak prebijanja

Brutalno pretučen Lepi, objavljen snimak prebijanja

"Organizovali smo psihološku pomoć za učenike koja kreće od sutra grupnim razgovorom sa psihologom i članovima tima za krizne situacije. Psihološka pomoć najprije će se odvijati grupno, u razredima, a nakon toga po potrebi i individualno, ako učenici iskažu potrebu i želju za tom vrstom pomoći", kazao je direktor porečke Srednje škole "Mate Balota" Krešimir Bronić za Glas Istre.

"U utorak poslijepodne u 17 sati tim će imati sastanak s roditeljima čija su djeca bila na putu, a u srijedu ćemo imati Nastavničko vijeće na kojem će tim dati psihološku podršku i nastavnicima. Psihološka pomoć i podrška će se po potrebi produžiti i tokom ferija, u zavisnosti od odaziva i potrebama kako učenika i roditelja, tako i nastavnika", zaključio je on, prenosi Index.hr. 

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

    'Филм: Живи били, па видјели (Р) (12+)

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 17:00 Серија: Вода у праху (Р) (12+)

    Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!