Синиша Петрић

Одгођено изручење злогласног убице у БиХ

  • Извор: Аваз
  • 17.01.2024. 11:16

Изручење Петрића из Шпаније које је требало данас бити обављено на Аеродрому у Сарајеву одгођено је за 2. фебруар ове године.

Из депеше која је послана полицијским агенцијама у БиХ није прецизиран разлог одгађања изручења Петрића, пише "Аваз".

Петрић је, како наводи тај лист био плаћени убица из озлоглашеног "земунског клана" и наводно десна рука Луке Бојовића. Он је требао бити пребачен у КПЗ Фоча на издржавање остатка казне затвора, након што је Окружни суд у Бањојлуци преузео пресуде страних судова.

Бањалучки суд детаљно је објаснио по којем основу су они стварно и мјесно надлежни за одлучивање о овом случају, те на колико година су му изречене затворске казне за бројна кривична дјела која је починио.

Из Окружног суда Бањалука су навели да се Министарство правде Краљевине Шпаније обратило Министарству правде БиХ замолницом за признање и извршење пресуде осуђеног Петрића, а који је држављанин БиХ, за премјештање на издржавање казне затвора у нашој земљи.

"Министарство правде БиХ је путем Министарства правде Српске замолницу прослиједило Врховном суду Републике Српске да одреди мјесно надлежан суд за поступање, те је Врховни суд  рјешењем одредио Окружни суд Бањалука као стварно и мјесно надлежан", наведено је.

Додаје се да је 11. фебруара 2020. године Окружни суд у Бањалуци – Посебно одјељење за сузбијање корупције, ораганизованог и најтежих облика привредног криминала, одлучујући у поступку трансфера осуђеног Петрића из Шпаније у БиХ, донио пресуду којом је одлучено да се признаје и да ће се извршити у погледу одлуке о казни правоснажна пресуда Националног суда Шпаније-, од 22. децембра 2014. године.

Том пресудом Петрић је проглашен кривим због кривичног дјела организовани криминал и осуђен на казну затвора у трајању од пет година и кривичног дјела посједовање ратног арсенала оружја и ватреног оружја у трајању од 10 година. У казне му је урачунато вријеме проведено у притвору.

"Та дјела су кривична и по домаћем законодавству и то дјело описано под тачком 1. наведене пресуде је кривично дјело удруживање ради вршења кривичних Кривичног законика Српске, а дјело описано под тачком 2. исте пресуде је кривично дело недозвољена производња и промет оружја или експлозивних материја. За та дјела утврђене су појединачне казне затвора од пет година и десет година, па је Окружни суд у Бањалуци осуђеном изрекао јединствену казну затвора у трајању од 14 година у коју је урачунато вријеме које је провео у притвору", навео је Окружни суд Бањалука.

Додаје се да је молба за признање пресуде Националног суда Шпаније из 2014. године прихваћена јер су испуњени услови прописани Законом о међународној правној помоћи у кривичним стварима, као и увјети из међународних уговора.

Надаље, 1. фебруара 2023. године, Окружни суд у Бањалуци донио је пресуду којом се преузима извршење правоснажне пресуде Окружног суда у Суботици, Република Србија, од 30. јула 2007. године (исправљене рјешењем истог суда од 4. септембра 2007. године), у погледу одлуке о казни осуђеном Петрићу.

Прецизиране су и све појединачне пресуде на које је осуђен Петрић у Суботици средином 90-тих година и то – 13 година за кривично дјело тешки случајеви разбојничке крађе и разбојништва, потом 12 година за исто кривично дјело, затим два пута по 15 година за два поменута кривична дјела тешки случајеви разбојничке крађе и разбојништва, затим шест мјесеци за кривично ђело недозвољено држање и ношење оружја.

"Примјеном одредби о стицају изречена му је јединствена казна затвора у трајању од петнаест година, у коју казну му је урачунато вријеме проведено у притвору почевши од 3. фебруара 1994. године", пише у одлуци суда у Суботици.

Касније га је и Општински суд у Нишу, у септембру 2006. године, осудио за кривично дјело лака тјелесна повреда на казну затвора од једне године.

"Примјеном одредби Кривичног закона Југославије и Закона о кривичном поступку Републике Србије, изречена је јединствена казна затвора у трајању од 15 година, у коју му је урачунато вријеме проведено у притвору и на дотадашњем издржавању јединствене казне затвора, почевши од 3. фебруара 1994. године па надаље", наводи се у одлуци суда.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм