Јован Ранковић

“Осјетио сам метак у грудима” Исповијест младића којег је ранио Урош Блажић

  • 25.09.2023. 08:28

Јован Ранковић из Малог Орашја задобио је четири метака из "калашњикова" у крвавом походу Уроша Блажића почетком маја ове године.

У исповијести за “Инсајдер” Ранковић се присјетио кобне ноћи у којој је девет младих живота угашено, а 13 њих задобило тешке тјелесне повреде.

Свој безумни пир Блажић је започео у селу Мало Орашје. На друштво окупљено у близини фудбалског терена сасуо је кишу метака из нелегално посједованог “калашњикова”. За само један минут усмртио је Марка Митровића, Немању Стевановића, Лазара Миловановића, Александра Миловановића и петнаестогодишњег Николу Милића. Петорица младића су рањена, од којих је Петар Митровић преминуо у болници. 

Sud kaznio Uroša Blažića - ograničili mu posjete u zatvoru!

Sud kaznio Uroša Blažića - ograničili mu posjete u zatvoru!

Четворица младића имали су срећу да их не погоди ниједан метак.

– Дошла су кола око пола 23 часа, стао је неко код кола, ми нисмо обраћали пажњу, јер смо очекивали још друштва. Стао је код аута и рекао “лезите доле”. Почели смо да се смијемо, а неко му је рекао: “ај на пиво” и ја сам му рекао: “ајде, баки, ладно” – присјетио се Ранковић.

Умјесто одговора стигли су рафали.

– Онда је почео да пуца по нама и ја гледам варнице избијају из пушке и ја се не помјерам. И када сам осјетио да ме удара у руку и у груди, видим да не могу да помјерим руку. Пипнем – видим, иде ми крв и онда сам стао овде иза дрвета – каже Јован Ранковић, младић рањен у Малом Орашју.

На окупљене младе Урош Блажић је пуцао из аутоматске пушке “калашњиков”. По изласку из аутомобила испалио је два рафала. Затим је пришао рањенима и поново пуцао, преноси Блиц.

Istraga o masakru u Mladenovcu: Danas svjedočili očevi žrtava Uroša Blažića

Istraga o masakru u Mladenovcu: Danas svjedočili očevi žrtava Uroša Blažića

– Пришао је, пуцао је по рањенима и онда је видио мене иза дрвета, и рекао ми је лези доле. Kренуо сам да легнем или да побјегнем, не знам сад, али како сам се помјерио поново је пуцао у мене – присјећа се младић и додаје:

– Чујем кораке, али не знам да ли иде ка мени или гдје. Чуо сам жицу и као врата од кола, даје гас и одлази – каже Ранковић.

Јован који је био погођен са четири метака успио је да позове Хитну помоћ у Смедереву, међутим, умјесто неопходне помоћи, услиједио је одговор који није очекивао.

– Рекао сам да се десила пуцњава у Малом Орашју и рекао сам да има доста рањених и мртвих . Он мени каже – господине, да ли сте ви обавијестили полицију. Рекао сам им, човјече нама треба помоћ. Они су ми рекли да морам да обавијестим полицију, па полиција нас да би могли да дођу. Дошли су послије 40 минута, из Младеновца за 20 минута. Чуо сам гласове нисам знао чије. Први ми је помогао чика, зауставио ми је крварење. Добио сам метак у руку, други у стомак, трећи поред плућа изашао је иза, четврти код кичме, изашао је са предње стране – каже Ранковић.

“Није рекао ни ријеч, само је пуцао”

Начелник одјељења за сузбијање организованог општег криминалитета МУП Игор Kртолица каже да је први позив за пријаву масакра стигао нешто послије пола 23 часа.

– Први позив упућен је полицијској управи Смедерево у 22.37 гдје од стране једног од оштећених упућен позив да се у Малом Орашју у близини фудбалског терена догодило пуцање и да има доста рањених. На тај позив крећу патроле полиције и четири возила Хитне помоћи – каже Kртолица.

Ovo je osoba kojoj je Uroš Blažić ukrao automobil nakon krvavog pira kod Mladenovca

Ovo je osoba kojoj je Uroš Blažić ukrao automobil nakon krvavog pira kod Mladenovca

Док полиција креће на прво мјесто злочина, убица Блажић већ креће на другу локацију. Зауставио се послије тачно 4.300 метара испред куће породице Мијаиловић, “калашњиков” оставља у возилу, а на улицу излази наоружан пиштољем. Испоставило се, такође, нелегалним. На том мјесту ранио је четворицу мушкараца.

У кућу Миломира Мијаиловића само минут прије него што су одјекнули хици ушли су његова супруга, син и трогодишњи унук. До саме улице остали су Миломир, његов брат Предраг, који живи у кући поред и двојица мајстора који су Мијаиловићима намјештали капију.

– Само што су они ушли у кућу, стаје “мерцедес” сиви и ја сам прво помислио да неко хоће нешто да пита. Међутим, он излази, стаје овде, узима пиштољ и опали метак у мајстор. Овај паде “јој” и одмах је почео да пуца на мене. Буразер излази, и њега је погодио на тераси.

Сва четворица су рањени, укупно је испалио седамнаест хитаца без ријечи. Психијатријским вјештачењем доказано је да Урош Блажић у тим моментима није био неурачунљив.

Усмртио деветоро, 13 ранио

У. Б. се сумњичи да је 4. маја на територији Смедерева и Младеновца, хицима из аутоматске пушке убио девет, а ранио 13 особа, саопштило је раније Више јавно тужилаштво у Смедереву које води истрагу у овом случају.

Još tri mjeseca pritvora osumnjičenom za masovno ubistvo u Mladenovcu

Još tri mjeseca pritvora osumnjičenom za masovno ubistvo u Mladenovcu

Он се налази у притвору од 5. маја, када је и ухапшен. Неколико дана касније ухапшен је његов отац Р. Б. због сумње да је извршио кривично дјело недозвољена производња држање, ношење и промет оружја и експлозивних материја.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: