Акција ”Плива”

Ослобођени оптужбе да су полицији продали дрогу

Окружни суд у Бањалуци ослободио је Роберта Баришића и Дејана Бендру из Јајца оптужбе за трговину наркотицима у предмету ”Плива”, односно да су прикривеним истражиоцима продали око 5,5 килограма марихуане.

Баришић и Бендра прво су били осуђени на укупно четири године затвора због трговине дрогом, али је ту пресуду укинуо Врховни суд Републике Српске и предмет вратио на ново суђење. Бендра је тада добио три године због продаје наркотика, а Баришић годину због посредовања у продаји дроге. Након поновљеног поступка суд је донио ослобађајућу пресуду, сматрајући да оптужница није доказана.

Према оптужници, они су са још двије особе од 5. до 7. септембра 2019. године, на подручју општине Шипово договорили и продали 5,4 килограма марихуане прикривеним истражиоцима, а откривени су у оквиру акције ”Плива”. У оптужници се наводило да су Бендра и двије особе у ”ситроену Ц4” купцу, односно прикривеном истражиоцу, довезли и продали шест пакета марихуане. Примопредаја је обављена у близини ресторана поред магистралном пута Шипово - Стројице - Купрес.

У продаји дроге су учествовали Нихад Омановић (47) из Бугојна и Емир Корда (46) из Ливна који су признали кривицу. Омановић је осуђен на пет, а Корда на три и по године робије. Након предаје дроге прикривеним истражиоцима тада су ухапшени Омановић, Корда и Баришић, док је Бендра тада побјегао.

У бјекству је био мјесец дана, односно до 11. октобра 2019. када се предао.

Пратите нас и путем Вибера