Бивши директор ОБА

Осмица и у затвору прави проблеме

  • Извор: Глас Српске
  • 04.01.2024. 08:32

Због комуникације са ухапшеним бившим директором Обавјештајно-безбједносне агенције (ОБА) БиХ Османом Мехмедагићем Осмицом суспендовани су судски полицајац и командир смјене из затвора у Војковићима.

Осмица је након хапшења и одређивања притвора смјештен у затвору  Војковићима, а поједини медији пренијели су да је полицајац унио телефон у ћелију у којој је смјештен Мехмедагић.

"Полицајац који није радио у том блоку дошао је у дио у којем се налазио Мехмедагић. То му је омогућио командир смјене. Против обојице су  покренути дисциплински поступци и они су суспендовани. То је оно што ја знам. Са свим нерегуларностима упозната је и Агенција за истраге и заштиту (СИПА) те остале надлежне институције",  казао је  “Гласу” директор Завода за извршење кривичних санкција, притвора и других мјера БиХ у Војковићима Синиша Перковић.

Драма у затвору: Поступак против полицајаца због уношења телефона Осмици

Драма у затвору: Поступак против полицајаца због уношења телефона Осмици

Наглашава да је реаговао онако како је сматрао да треба те да је Мехмедагићу, између осталог, одређен притвор и из разлога да не комуницира са другим лицима.

"Вјероватно је тај запосленик, затворски чувар, разговарао са Мехмедагићем. О чему и шта, стварно не знам?! Да ли је кориштен телефон од стране Мехмедагића и кога је звао, ја о томе не знам ништа и тиме се баве СИПА и Тужилаштво БиХ", поручио је Перковић.

Поједини медији из ФБиХ објавили су да је прошле седмице један затворски полицајац ушао у притворску ћелију ухапшеног Мехмедагића и унио му телефон. Како су навели, у први мах постојале су индиције да су само разговарали, док се касније испоставило да му је полицајац унио мобилни телефон. 

Суд БиХ одбио жалбе одбрана Осмице и Дебевца: Остају у притвору

Суд БиХ одбио жалбе одбрана Осмице и Дебевца: Остају у притвору

Мехмедагић је заједно са суспендованим предсједником Суда БиХ Ранком Дебевцом ухапшен и притворен због афере “Прислушкивање”. Њима је једномјесечни притвор одређен 21. децембра прошле године.

Главни тужилац Тужилаштва БиХ Миланко Кајганић је након хапшења изјавио да су прикупљени докази који Дебевца и Мехмедагића терете за злоупотребу службеног положаја, односно за незаконито прислушкивање судија Суда БиХ и радника Тужилаштва БиХ у 2020. години.

Нешић за АТВ: Осмица и Дебевец осумњичени за злоупотребу службеног положаја

Нешић за АТВ: Осмица и Дебевец осумњичени за злоупотребу службеног положаја

"За сада не постоје докази да су те радње вршене према политичким личностима и партијама, али ће те информације бити провјерене", поручио је тада Кајганић.

Након хапшења Ранка Дебевца и Османа Мехмедагића приведена је и Васвија Видовић, познати адвокат. Наиме, она је ухапшена јер је покушала да изнесе телефон који је био скривен код једног од осумњичених из просторија СИПА. Васвија је тада након саслушања у Тужилаштву пуштена на слободу.

Осмица и Дебевец ухапшени због прислушкивања политичара?

Осмица и Дебевец ухапшени због прислушкивања политичара?


Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем

    ‘Недјељне вијести са Предрагом Ћурковићем’ преглед је седмице са пажљиво одабраним актуелним темама, коментарима, саговорницима и занимљивим приступом најважнијим информацијама из земље, региона и свијета.

  • 20:00 АТВ Интервју: Сергеј Лавров

    ''Ексклузивни интервју Сергеја Лаврова, министра спољних послова Руске Федерације. Говориће о војној операцији Русије у Украјини, тренутној ситуацији на глобалној политичној сцени, односима Русије и Запада, те о политичкој ситуацији у БиХ. Интервју води новинарка Даринка Петровић.

  • 20:40 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 21:10 Филм: Екипа (12+)

    '"Екипа" је прича са сјајним хумором која говори о љубави, крими-комедија за све генерације, али је уједно и први филм који приказује српски фудбал и ривалитет између два највећа клуба – Партизана и Црвене звезде.

  • 22:40 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)