Hrvatska

Pacijent umro u čekaonici bolnice u Zagrebu: Utvrđeni propusti

  • Извор: Јутарњи.хр
  • 10.05.2023. 09:34

Slučaj muškarca kojeg je u čekaonici na Objedinjenom hitnom prijemu KB "Sveti Duh" u Zagrebu mrtvog pronašla kćerka još nije dobio epilog.

Porodica još nema odgovore ko je odgovoran i je li pokojnik mogao biti spasen.

Naime, kako bi se rasvijetlio slučaj, hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš prošlog petka najavio je novu inspekcijsku kontrolu, a nade su se polagale u snimke nadzornih kamera.

Tokom ponedjeljka inspekcija je bila u bolnici, ali kako se nezvanično saznaje, snimke nisu dobili. Isto je potvrdio i advokat ožalošćene porodice Tomislav Miličević, koji je kazao da ni njegov zahtjev za snimcima nije urodio plodom, piše "Jutarnji".

Nejasna situacija

"Prema onome što su mi odgovorili iz bolnice, potpuno je nejasno što je sa snimcima. Kazali su da nadzorne kamere postoje, ali da ne znaju koliko dugo se čuvaju snimci. Prema njihovim riječima, u dijelu na kojem je kći pronašla mrtvog oca, na krevetu pokraj kafe aparata, ne postoji mogućnost snimanja, odnosno taj dio nije pokriven", navodi advokat Miličević.

Dodao je i da od bolnice dobija vrlo malo informacija, pa čak i o samom uzroku smrti, dosad samo to da je muškarac preminuo prirodnom smrću, te su nabrojane njegove hronične bolesti (hronični gastritis i čir na želucu), plućna embolija i aspiracija želučanog sadržaja, što bi značilo da se pokojnik ugušio sadržajem iz želuca.

Kako se saznaje iz ministarstva, propusti su utvrđeni. Prvenstveno, problem je oko vođenja dokumentacije, odnosno oprečnih izjava.

Prema dosadašnjim saznanjima, advokat smatra da od 21 sat pa dok nije pronađen mrtav, niko nije provjeravao zdravstveno stanje pacijenta iako je bio na opservaciji.

Tužba

Iz bolnice navodno tvrde da je pacijenta obilazila medicinska sestra, ali pisanih zapisa o tome nema. Zato se i tražila nadzorna kamera, ali čini se da tog dokaza neće biti.

"Po svemu sudeći, idemo u parnicu, privatnu tužbu s odštetnim zahtjevom, a što će Ministarstvo zdravstva odlučiti, te hoće li biti krivične odgovornosti, tek ćemo vidjeti", kaže.

Pratite nas i putem Vibera

Тагови:
  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.

  • 19:52 Без коментара

    Кратка, динамична и занимљива емисија која окупља и износи видео снимке необичних и несвакидашњих призора и догађаја из цијелог свијета.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.