ATV

Ministarstvo odbrane BiH

Pokrenut postupak protiv vojnika iz Foče koji je uhapšen zbog droge

  • Извор: Агенције
  • 17.06.2022. 17:12

Ministarstvo odbrane i Oružane snage BiH pokrenuli su postupak za utvrđivanje disciplinske i krivične odgovornosti pripadnika Oružanih snaga BiH Nemanje Tripkovića (28) iz Foče, koji je uhapšen zbog sumnje da je počinio krivično djelo neovlaštene proizvodnje i prometa opojnih droga.

"Zajednički štab OS BiH je danas zaprimio obavijest Operativnog centra Istočno Sarajevo MUP-a Republike Srpske, o tome da je pripadnik Oružanih snaga BiH lišen slobode zbog navedene sumnje. Odmah po prijemu obavijesti, nadležni u MO i OS BiH su pokrenuli istražne radnje iz svog domena djelovanja, a radi utvrđivanja svih relevantnih činjenica vezanih za ovaj slučaj", naveli su iz Ministarstva odbrane BiH.

Ukoliko se utvrdi da je vojno lice povrijedilo odredbe važećih zakonskih i podzakonskih propisa, ono će, u skladu sa stepenom prekršaja, biti adekvatno sankcionisano, saopšteno je iz Ministarstva.

Dodaju kako Oružane snage BiH osuđuju svaki oblik neprimjerenog ponašanja njihovih pripadnika.

"Oružane snage BiH oštro osuđuju svaki oblik neprimjerenog ponašanja pripadnika OS BiH, koje dovodi do povrede odredaba Etičkog kodeksa ponašanja te narušavanja ugleda Oružanih snaga BiH. Od svih pripadnika OS BiH se traži i očekuje da iskažu najveći stepen profesionalizma, moralnog i odgovornog ponašanja tokom obavljanja svojih profesionalnih, ali i svakodnevnih obaveza", navode iz Ministarstva odbrane BiH.