Sramno

Pokušali zapaliti kafić povratničke porodice u Mostaru, oštre reakcije iz Srpske

  • Извор: АТВ
  • 09.04.2023. 14:10

Nepoznate osobe pokušale su sinoć da zapale ugostiteljski objekat u vlasništvu porodice Berberović u mostarskom srpskom povratničkom naselju Ortiješ.

Portparol MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona Ljudevit Marić rekao je da je vlasnik objekta jutros obavijestio policiju o događaju, te da su odmah izašli na teren i obavili uviđaj.

“Utvrđeno je da je objekat posut nepoznatom materijom koja će biti upućena na vještačenje i biće preduzete sve mjere i radnje da se otkriju počinioci”, naveo je Marić.

Kafić se nalazi uz porodičnu kuću

Ugostiteljski objekat “Roman”, koji se nalazi neposredno uz porodičnu kuću Berberovića i uz magistralni put, vandali su, kako se pretpostavlja, polili motornim uljem i pokušali da zapale, ali nisu uspjeli u svojoj namjeri s obzirom da je riječ o mjestu koje je naseljeno i uz magistralu.

Vlasnik Roman Berberović jutros je prilikom otvaranja objekta uočio da je cijela ljetna bašta objekta posuta uljem, kao i ostatke paljevine, te je odmah obavijestio policiju.

Berberović je zapanjen ovim činom, jer je, kako kaže, sa svima u dobrim odnosima i ne može ni da zamisli da bi mu neko mogao čak ni pomisliti loše, a ne zapaliti objekat koji je mukom stvarao i od koga živi njegova porodica.

Berberovići među prvim povratničkim porodicama

Porodica Berberovići se među prvima vratila u dolinu Neretve, a prije godinu dana Roman je otvorio kafe bar u naselju Ortiješ koji je omiljeno mjesto okupljanja mlađe populacije sa juga Mostara svih vjera i nacija.

Ovaj čin šokirao je jutros povratnike na jugu Mostara koji se pitaju trebaju li i nakon 25 godina od povratka strahovati za svoju imovinu i živote.

“Napadi na povratnike ukazuju da za neke u FBiH građanski rat još nije stao”

Delegat srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać rekla je da ukupan broj srpskih povratnika u Federaciju BiH (FBiH), kontinuirani napadi na njihovu imovinu, ali i crkvene objekte i groblja, te nerazjašnjeni slučajevi napada koji za posljedicu imaju smrtne ishode, ukazuju da građanski rat za neke u tom entitetu još nije stao.

Bursaćeva je istakla da su Srbi i sve ono što ima veze sa njihovim opstankom, očuvanjem identiteta i tragova viševjekovnog postojanja, još uvijek mete nekima u FBiH.

"O ovim slučajevima se previše glasno čuje ćutanje i zakašnjele reakcije predstavnika međunarodne zajednice, koji su i više nego spremni na osude na slične događaje u Republici Srpskoj, kojih je na dobrobit svih naših građana ipak manje", rekla je ona.

Vlasnik preduzeća “Mega-drvo”: Dodik ponudio pomoć, najvažnije sačuvati radnike

Vlasnik preduzeća “Mega-drvo”: Dodik ponudio pomoć, najvažnije sačuvati radnike

Bursaćeva ukazuje da povratnici, kao i svi drugi građani, zaslužuju da mirno uživaju sva svoja prava, a posebno prava na život i imovinu.

U tom smislu, Bursaćeva se nada da će istražni organi u FBiH što prije rasvijetliti najnoviji napad na imovinu srpske porodice u mostarskom povratničkom naselju Ortiješ.

"Istovremeno se nadam da će institucije Republike Srpske nastaviti da pružaju potrebnu pomoć i podršku pripadnicima našeg naroda koji su uprkos nevjerovatnim izazovima odlučili da se vrate na svoja viševjekovna ognjišta", dodala je Bursaćeva.

Radanović: Srbima u FBiH i 28 godina nakon rata ugrožena osnovna prava

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović rekao je da učestali napadi na srpske povratnike u FBiH ukazuju da su Srbima u tom entitetu 28 godina nakon rata i dalje ugrožena osnovna prava, uključujući bezbjednost, te apelovao na nadležne da rasvijetle te napade.

"Činjenica je da je bilo kojem Srbinu teško da živi na teritoriji FBiH", rekao je Radanović za Srnu.

On je naveo da je Odbor u 2022. godini registrovao ukupno 62 napada na lica pravoslavne vjeroispovijesti na teritoriji FBiH, na pravoslavne crkve, srpske povratničke kuće, imanja i pomoćne objekte.

Brutalna tuča djevojaka ispred noćnog kluba (VIDEO)

Brutalna tuča djevojaka ispred noćnog kluba (VIDEO)

Radanović kaže da najviše brine to što se često pokaže da se motivi za fizičke napade, ubistva, oštećenje imovine nacionalna pripadnost, odnosno da do napada dolazi samo zato jer je riječ o Srbima.

"Kada se oštećuje imovina, onemogućava se ostanak Srba na tom području. Pokušaj paljenja kuće na teritoriji Hercegovačko-neretvanskog kantona pokazuje da ne postoji nijedan kanton gdje su Srbi slobodni i gdje mogu koristiti sva Ustavom zagarantovana prava", rekao je Radanović.

Srbima ugrožena prava

On je naglasio da su Srbima u FBiH ugrožena prava na slobodu kretanja, vjeroispovijesti, slobodu izražavanja na maternjem jeziku.

"Prava na slobodu kretanja gotovo da i nema jer imate situacije da se ljudima koji imaju srbijanske registarske tablice buše gume na vozilima, da su ubijani prošle godine u Visokom, da migranti haraju po srpskim selima, da su pravoslani vjerski objekti i groblja na meti vandala", rekao je Radanović.

On je dodao da pravoslani sveštenici ne mogu slobodno da se kreću po FBiH, te napomenuo da su na teritoriji četiri parohije koje pokriva jedan paroh - bilješevska, kakanjska, golobrđanska i busovačka bile 32 pravoslavne kapele od kojih je 30 srušeno.

"Samo je ostala kapela u Kaknju i još jedna djelimično čitava. Dakle 30 je potpuno strušeno. Na teritoriji te četiri parohije bilo je i 32 groblja i sve i jedno je oštećeno, a neka i potpuno uništena", rekao je Radanović.

Nešić: Očekujem efikasnu istragu o napadu na imovinu srpske povratničke porodice

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić očekuje od Ministarstva unutrašnjih poslova Hercegovačko-neretvanskog kantona efikasnu istragu koja će nedvosmisleno utvrditi ko stoji iza pokušaja paljenja ugostiteljskog objekta u vlasništvu srpske porodice Berberović u mostarskom povratničkom naselju Ortiješ.

"Prije svega, želimo da znamo da li je riječ o razbojništvu ili napadu na povratnike, jer smatrati porodicu Berberović nakon 25 godina povratnicima, a ne ravnopravnim stanovnicima Mostara, nije normalno", rekao je Nešić za Srnu.

Nešić ističe da je ugostiteljski objekat koji je bio meta napada bio mjesto okupljanja svih ljudi vjera i nacija.

Koliko košta Kastel da se iznajmi na jedan dan?

Koliko košta Kastel da se iznajmi na jedan dan?

"Zato je napad na porodicu Berberović udar na opstanak BiH", rekao je Nešić, ističući da zemlja ne može opstati ukoliko joj ne trebaju porodica Berberović i drugi povratnici na svojim vijekovnim ognjištima.

Nešić očekuje od nadležnih organa da istraže motive napada na porodicu Berberović.

"Osuđujem svaki napad na povratnike bez obzira da li je u Višegradu, Orašju, Ortiješu, Mostaru, Kalesiji, jer samo potpuna bezbijednost za sve znači i opstanak BiH. Bez bezbjednosti za sve, ne može se govoriti o opstanku BiH kao jedinstvene državne strukture", istakao je Nešić.

U Kalesiji nastradao povratnik pod nerazjašnjenim okolnostima

Tijelo Radivoja Stojanovića (66), povratnika u selo Zolje u opštini Kalesija, pronađeno je 5. aprila nedaleko od magistralnog puta koji vodi prema Tuzli. Stojanović je nastradao pod nerazjašnjenim okolnostima. 

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.