Осијек

Полицајац осумњичен за убиство дјевојке

  • Извор: АТВ
  • 22.09.2023. 18:38

Хрватско Државно тужилаштво (ДОРХ) се огласило о смрти дјевојке у Осијеку. Осјечки полицајац ипак је осумњичен за убиство, иако га је полиција пријавила за довођење у опасност живота и имовине општеопасном радњом или средством из нехата, за шта је предвиђена максимална казна затвора у трајању до три године, јавља "Index".

"Жупанијско државно тужилаштво у Осијеку је, након испитивања хрватског држављанина (27) због основане сумње на извршење кривичног дјела убиства из чл. 110. Кривичног закона/11, поднијело истражном судији Жупанијског суда у Осијеку предлог за одређивање истражног затвора због опасности од ометања истраге и опасности од понављања дјела.

Постоји основана сумња да је осумњичени 27-годишњак починио наведено кривично дјело на штету хрватске држављанке (21)", објавио је ДОРХ.

Многи сумњали да је болесна: Преминула Мирјана Јовановић

Многи сумњали да је болесна: Преминула Мирјана Јовановић

Подсјетимо, осјечка полиција одржала је раније данас конференцију за медије у случају смрти 21-годишње дјевојке која је у сриједу увече убијена из службеног полицијског пиштоља у стану у Осијеку. Усмртио ју је дечко полицајац, а полиција је након криминалистичке истраге утврдила да ју је убио случајно, неопрезним руковањем оружјем.

"Почетна дојава није говорила о кривичном дјелу"

"Полицијски службеници су 20. септембра у 22.09 примили почетну дојаву о смртном страдању младе женске особе. Брзим изласком на лице мјеста нажалост је потврђена та дојава. Према почетним сазнањима та дојава није указивала да се ради о кривичном дјелу. Даљњим темељитим поступањем полиције, провођењем доказних радњи, увиђаја, информативним разговорима и другим полицијским поступањима те проведеном обдукцијом дошло се до сазнања да је хрватски држављанин, 27-годишњак, иначе полицијски службеник ове полицијске управе, починио тешко дјело против опште сигурности на штету 21-годишње младе дјевојке с подручја Града Осијека", рекао је на почетку конференције начелник Сектора криминалистичке полиције Крунослав Патача.

"У сарадњи с надлежним Државним тужилаштвом спроведен је низ доказних радњи. Ради непристраности. Увиђајем је руководила замјеница Жупанијског државног тужилаштва у Осијеку. Након прикупљених сазнања, полиција је ово дјело окарактерисала као тешко дјело против опште сигурности - кривично дјело довођења у опасност особа или имовине општеопасном радњом или средством. За ово тешко кривично дјело са смртном посљедицом може се изрећи казна од једне до осам година затвора", казао је шеф криминалистичке полиције.

Кнежево у страху од понављања ”случаја Градачац

Кнежево у страху од понављања ”случаја Градачац"

"Приликом подношења кривичне пријаве, предложили смо одређивање истражног затвора. Тужилац ову квалификацију може прихватити или одредити другу. Кроз 24 сата је спроведен низ мера и радњи, проводе се и даље у сарадњи с надлежним Државном тужилаштвом. Све чињенице које је утврдила полиција су непобитно и непромењиво утврђене на самом лицу мјеста", речено је на конференцији за медије.

Упитан је и да ли је тачно да је полицајац прво тврдио да се ради о самоубиству и да је на испитивању неколико пута мијењао исказ. "Не могу одговорити на ово питање због тајности. Али могу потврдити да је било комплексно. Сама чињеница да је ријеч о полицајцу је комплексна и за нас је ово посебно тешко", рекао је.

Не ради ни годину дана као полицајац, прије мјесец и по добио пиштољ

Колико је дуго полицајац и када је добио оружје?

Гости на свадби масовно добили дијареју

Гости на свадби масовно добили дијареју

"Исти је након 11-мјесечног курса на полицијској академији завршио основну обуку за полицијског службеника. Прошле године у октобру распоређен је на мјесто приправника у саобраћајној полицији, тек кад је прошао приправнички дио могао је да задужи оружје. 9. августа је задужио оружје", казао је Патача.

"Истражни затвор затражен је због посебно тешких околности кривичног дјела", рекао је.

"Почетна дојава није упућивала на кривично дјело", рекао је.

Је ли се починилац сам јавио?

"Да."

На конференцији за медије је начелник Сектора криминалистичке полиције Крунослав Патача изразио саучешће породици и ближњима усмрћене дјевојке.

Бизон мјесец дана у притвору због насилништва

Бизон мјесец дана у притвору због насилништва

Подсетимо, девојка се у тренутку смрти налазила у стану са својим дечком полицајцем. Иако су прво из полиције незванично говорили да се највјеројатније ради о самоубиству, јуче увече полиција је објавила да је полицајац метком усмртио дјевојку због "неопрезног руковања".

Полиција је криминалистичком истрагом утврдила да је полицајац изван службе "због неопрезног руковања службеним наоружањем испалио хитац који је погодио 21-годишњакињу", а она је "преминула од повреда".

Полиција 27-годишњег полицајца није пријавила за убиство из нехата, него за блаже кривично дјело довођења у опасност живота и имовине општеопасном радњом или средством, такођер из нехата.

(Телеграф)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)