Пресуда

Полицајцу година затвора због примања мита, колега ослобођен

Предраг Тешановић, суспендовани полицајац ПУ Источно Сарајево, осуђен је на годину дана затвора, док је његов колега Владан Радојчић ослобођен оптужбе да су примили 300 марака мита од држављанина Саудијске Арабије.

Пресуду је изрекао Окружни суд у Бањалуци који је поред казне затвора од Тешановића одузео новац прибављен кривичним дјелом. С друге стране Радојчић је ослобођен кривице јер, како је саопштио суд, није доказанао да је починио кривично дјело за које се терети.

Према оптужници Републичког јавног тужилаштва РС Тешановић и Радојчић су 3. јула прошле године, приликом патролне службе, зауставили "пежо". Након контроле, возача су позвали да с њима сједне у службено полицијско возило и да им преда документе.

"Возачу су саопштили да је починио више саобраћајних прекршаја, наводећи да је за те прекршаје прописана казна у износу од 600 КМ и забрана управљања возилом у трајању од два мјесеца. Од возача су захтијевали да им на лицу мјеста да половину тог износа да му не издају прекршајни налог. Од оштећеног су примили 300 КМ", наводи се у оптужници.

Додаје се да је возач тражио да му за уплату издају потврду о плаћању казне, али је полицајци нису издали. То су, како се наводи, правдали тиме да уколико буде тражио потврду о уплати у полицијској станици да ће му тамо бити наплаћена цијела казна и одузета возачка дозвола на два мјесеца. Након тога, оштећеном су вратили документе и он је наставио свој пут, док су полицајци новац присвојили.

"Оптужени су као саизвршиоци, у својству службених лица захтијевали и примили поклон да у оквиру службеног овлашћења не изврше службену радњу коју би морали извршити”, наводи се у оптужници.

Иначе Тешановић и Радановић су након хапшења у јулу 2022. године мјесец дана провели у притвору. То вријеме Тешановићу је урачунато у казну. Радановић ће, уколико пресуда постане правоснажна, моћи да тужи Републику Српску и да тражи одштету за вријеме проведено иза решетака.

Пратите нас и путем Вибера

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Бизнис клуб (Р)

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Имате ријеч са Милијаном Кос (Р)

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.