Pogledajte kako se policija priprema za obezbjeđenje utakmice visokog rizika

  • 09.03.2020. 21:38

Utakmice visokog rizika u Banjaluci održe se nekoliko puta godišnje. Danima unaprijed sve se pažljivo priprema. Vrši se kompletna procjena bezbjednosno političke situacije a razgovori o svim detaljima traju između policije, ali i sa navijačima.

Utakmica između banjalučkog Borca i Fudbalskog kluba Sarajevo, utakmica je visokog rizika. Nekoliko policijskih jedinica je angažovano da bi bezbjednost bila na najvišem nivou. Uniformisana policija, pripadnici jedinice za intervencije, Žandarmerija, ovaj put i pripadnici Specijalne antiterorističke policije, sa dva službena psa.

"Samo obezbeđenje se dijeli u tri segmenta, fizičko, koje čine policijski službenici u redovnim uniformama, njih oko 80, zatim pripadnici Žandarmerije njih oko 80, 2 iz SAJ-a, izvjesan broj operativnih radnika u civilu kako bi sakluplali operativna saznanja, a samom stadionu o mogućim eskalacijama o licima koje je potrebno udaljiti poznatih po narušavanju javnog reda i mira iz nekog prethodnog perioda, takođe imamo saobraćajno obezbedjeje", rekao je Vladan Šikuljak, komandir PS Banjaluka centar.

Od samog jutra posao kreće za saobraćajnu policiju. Na parking pored samog stadiona, ne može niko. Navijači Sarajeva od kako kroče na teritoriju Republike Srpske za njih je zadužen MUP Republike Srpske. Pri samom prelasku entitetske granice navijači su pod nadzorom dobojske policijsk uprave.

"Oni prolaze kroz većinu dijela koje pokriva MUP i stim u vezi preduzete su sve mjere i radnje kako bi utakmica protekla u najboljem redu navijači dolaze preko PU Doboj, ostavren je kontakt sa komesarima koje pokriva Federalna uprave gdje će oni dopratiti svoje navijače do linije razgraničenja sa MUP-om mi ćemo tu preuzeti navijače i pratiti do samog stadiona", istakao je Vladan Šikuljak, komandir PS Banjaluka centar.

U susret navijačima kreću i pripadnici Jedine za intervencije banjalučke policijske uprave ali i pripadnici Žandarmerije. Posljednje pripreme se vrše pred sam pokret, ali i pred doček navijača na stadion. Navijači na teritoriju grada Banjaluka stižu autobusima i privatnim vozilima. 

"Naše dužnosti da lica navijača grupa Horde zla sprovedemo na stanično područje PU BL obezbijedimo, tokom boravka nakon utakmice sprovedemo do granica PU BL", naglasio je Dario Brus, komandir Jedinice za intervencije PU BL.

Pod velikom policijskom pratnjom navijači kreću ka samom gradu. Tokom utakmice za gostujuće navijače zadužena je policijska stanica za intervencije. Pod njihovim su nadzorom sve vrijeme. Svim zahtjevima navijača nije udovoljeno. Tačno je precizirano šta mogu unijeti na tribine.

"Kada se radi o gostujućim navijačima tu policija uglavnom preduzima više pomenutih mjera iz bezbjednosnih aspekata jer ne znamo ko su navijači, ko su lica koja dolaze, prilikom njihovog dolaska na gradski stadion pripadnici naše PU će izvršiti pregled sve i jednog navijača koji će ući na stadion. Oni su tražili da unesu zastave na nekim motkama, što im mi nismo dozvolili i nećemo", istakao je Vladan Šikuljak, komandir PS Banjaluka centar.

Na stadion prvo ulaze domaći navijači. I Lešinari prolaze provjere. Horde zla na ulazak na tribine moraju pričekati. Za njih su spremni policajci banjalučke policijske uprave. 
Pretgledaju se džepovi, torbe, zastave, transparenti. Navjači pravila znaju nema otpora pri pretresu. Posla ima i za krim tehničare. Zaduženi su i da snime navijače koji su stigli u Banjaluku. Snimci su više puta bili od korsiti policiji.

"Prilikom obezbedjenja utakmica sa visokim rizikom obavezno angažujemo 2 krim tehničara koji će snimiti ulazak svih navijača gostujućeg i domaćeg tima, a sve iz razloga u slučaju da dođe do narušavanja javnog reda i mira kako bi kasnije pregledom snimaka što lakše identifikovali sva lica i protiv njih preuzeli mjere i radnje", naglasio je Dalibor Radukuć, zamjenik komandira PU BL centar.

U međuvremenu utakmica je počela. Domaći navijači već su na tribinama. Ta tribina se blokira i oni je ne mogu napustiti. Gostujući ulaze nekoliko minuta nakon što utakmica počne. Pripadnici jedinice za intervencije i dalje su u njihovoj neposrednoj blizini.

Tokom utakmice nikakvih problema nije bilo. Osim verbalnih na koje se ne može uticati. Ipak, navijači imaju svoje metode kako neka od pirotehničkih sredstava budu unesena na stadion. Pri samom izlasku gostujući navijači bacili su rakete i to ka istoku, dijelu gdje ne budu najvatreniji navijači Borca. Uslijedila je reakcija policije, ubrzano su svi izvedeni sa stadiona do autobusa. Uslijedila je i reakcija Lešinara.

Da ih isprate požurili su i navijači Borca. Ni malo sportske poruke čule su se sa obje strane. Poruku su navijači Sarajeva imali i za našu kameru. Od Fudbalskog saveze BiH kazna je stigla za oba kluba.

U slučaju da su se desili neki nemiri banjalučka policija imala je plan B. Tokom utakmice rukovodilac obezbedjenja bio je zadužen da li i kom slučaju treba nešto da se preduzme. Do sada nije bilo takvih slučajeva.


 

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.