Оптужен и за фалсификовање

Поштар крао ковид додатке и инвалиднине, узео више од 9.000 евра

  • Извор: Агенције
  • 24.03.2024. 13:04

Поштар (39) оптужен је за крађу исплата ковид пацијентима, инвалидима и новчаних исплата Хрватских жељезница. Укупно је оптужен за превару од око 9.300 евра, што он негира.

Тужилаштво тврди да је током априла 2021. за себе задржао 119 евра и 53 евра које је Хрватски завод за пензионерско осигурање (ХЗМО) исплатио за двоје пензионера. Тада је, како се сумња, узео још 119 евра инвалиднине за једну госпођу.

Истог мјесеца задржао је око 80 евра ковид додатка другог пензионера, и још једном исто толико за једног пензионера. Према оптужници, било је још малверзација.

Такође, током маја 2021. године, поштар није однио 4.256 евра госпођи која је радила у Хрватским жељезницама. Радило се о одштети коју јој је компанија исплатила. Да би прикрио крађу новца, наводи се у оптужници, кривотворио је потписе примаоца на признаницама. Без знања свих тих људи, он је ставио њихове потписе и на тај начин се испоставило да су "добили новац".

Осим за превару, он је оптужен и за фалсификовање докумената. Иако је законом предвиђена казна затвора до пет година, тужилаштво у оптужници предлаже да се бивши поштар осуди на условну казну од 11 месеци затвора са роком провере од четири године.

Он је у својој одбрани током истраге навео да је пет година овим људима потписивао признанице за новац јер су стари.

"То је и упутство поште јер иначе не бисмо могли да обавимо сав посао. То су радили и други поштари. У априлу 2021. почео сам да протестујем јер су нам давали превише посла. Зато једног дана једноставно више нисам долазио на посао, па су ме отпустили. Иначе, и друге колеге су потписивале људе којима су доносили новац",  рекао је он, преноси Пословни.хр.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)