Окружни суд Бијељина

Позајмицу од 7.000 евра наплатио 200.000 КМ: Перић оптужен за зеленаштво и изнуду

Окружни суд у Бијељини потврдио је оптужницу против Синише Перића из тог града због зеленаштва и изнуде, којима је двије породице оштетио за 310.000 марака!

О каквом се криминалу радило говори то да је због посудбе од 7.000 евра, Н.М. из Бијељине остао без два аутомобила, куће и земљишта. Перић га је, како се наводи у оптужници, оштетио за укупно 200.000 КМ. С друге стране због позајмице од 7.000 КМ оптужени Перић је од Б.Г. и В.С. наплатио 110.000 КМ.

Иначе, Перић је раније осуђиван за зеленаштво и наношење тешких тјелесних повреда. Широј јавности је познат као један од ухапшених на кокаинској журци са Тијаном Ајфон 2020. године, те као члан криминалне групе Златана Ћука, која је блиска са ”Шкаљарским кланом”. Перић годинама важи за криминогено лице, а у јулу 2021. године усред дана је пуцано на његов аутомобил недалеко од зграде бијељинске полиције, када је пуком срећом остао неповријеђен.

Перић је због зеленаштва ухапшен у августу ове године у акцији ”Коцка” и од тада се налази у притвору.

Zbog zelenaštva u Bijeljini uhapšen Siniša P., evo šta je sve oduzeto

Zbog zelenaštva u Bijeljini uhapšen Siniša P., evo šta je sve oduzeto

У оптужници се наводи да је Перић почетком 2020. године посудио 7.000 евра Н.М., а на име дуга му је наплатио износ од око 200.000 марака.

”Н.М. је контактирао Перића и замолио га да му позајми новац, који му је био потребан за отплату дуговања. Иако је био свјестан да за себе договара велику несразмјерну корист, искориштавајући нужду и лакомисленот Н.М., с њим је договорио позајмицу од 7.000 евра, коју је дужан вратити у року од два мјесеца са каматом од 2.250 евра, коју оштећени плаћа све док не исплати цијели износ главнице”, наводи се у оптужници.

Додаје се да је Перић без издавања одговарајућег документа о позајмици исплатио договорену суму, па како је оштећени каснио са исплатом камате исту је повећао на 4.000 евра при чему му је за сваки дан закашњења обрачунавао додатних 200 евра. Усљед тога Н.М. је дошао у још тежу финансијску ситуацију и није имао новац, а оптужени је свјестан да неће моћи наплатити камату, од Н.М. узео аутомобил ”ауди А4“ (цијенио га 8.000 КМ) на име мјесечне камате, након чега је оштећени наставио доносити новац у износу од 2.000 евра, наивно вјерујући да отплаћује дуг и камату.

”Међутим како је опет дошао у ситуацију да касни два мјесеца са уплатом камате, Перић је од њега на име закашњеле мјесечне камате узео аутомобил ”мерцедес Е класе” (цијенио га 16.000 КМ), након чега је оштећени поновно наставио доносити Перићу новац. На име камате у керамици ”Јовановић“ у Бијељини купио је плочице и лијепак за износ од 2.000 КМ, што је предао Синиши, те како се износ камате константно повећавао услијед чега је оштећени био у све тежој финансијској ситуацији, то је био приморан извршити пренос власништва на некретнини – кући површине 71 м2 и земљишту – дворишту површине 985 м2 на лице Ј.З. којег је довео оптужени Перић, за износ од 18.000,00 КМ”, наводи се у оптужници.

Akcija

Akcija "Kocka" - Uhapšena jedna osoba, oduzet novac, automobil i motor

Додаје се да је Н.М. наивно вјеровао да ће тиме исплатити своја дуговања према Перићу, међутим он га је и даље дужио за износ од 5.000 евра и камате од 2.000 евра.

”Како оштећени није имао новца у фирми ”Медаљон промет” у Бијељини, купио је пећ на пелет у вриједности око 5.000 марака, коју је лично предао Перићу, који га је и даље дужио за износ од 9.000 марака. за колико се задужио код трећег лица и исти исплатио. На описани начин Перић је прибавио противправну имовинску користи у износу од 200.000 марака, за колико је оштетио Н.М.”, наводи се у оптужници.

Другом тачком Перић се терети да је од новембра 2019. године па све до хапшења наплаћивао зеленашке камате Б.Г. који је од њега посудио 7.000 КМ, али му је на име камате исплатио 110.000 КМ.

”Б.Г. је контактирао Перића и замолио га да му позајми новац који му је био нужно потребан да подмири трошкове јесење сјетве с обзиром на то да је већ био кредитно задужен и није могао подићи нови кредит, а од пољопривреде живи и издржава себе и породицу. Иако је био свјестан да за себе уговара несразмјерну имовинску корист, искориштавајући тешко имовно стање и нужду Б.Г., што је и хтио, оптужени је искористио ову околност и договорио позајмицу од 7.000 КМ, са мјесечном каматом од 20% односно 1.400,00 КМ мјесечно коју оштећени плаћа све док не исплати цијели износ главнице”, наводи се у оптужници.

Додаје се да му је без издавања одговарајућег документа о позајмици исплатио договорену суму, а оштећени му као гаранцију за отплату камате и поврат позајмице оставио власнички лист од ”голфа 7”, власништво његове мајке, саобрачајну дозволу и резервни кључ. Када Б.Г. није успио вратити новац у року од три до четири мјесеца, те је услијед пандемије корона вирусом запао у још тежу финансијску ситуацију, Перић га је почео позивати телефоном и стално вршити притисак да му врати новац, увећавајући камату за 100 КМ по дану закашњења.

Како није био задовољан темпом враћања посуђеног новца и камате, крајем 2021. године je покушао извршити пренос власништва "голфа 7”, што је оштећени спријечио.

”У намјери прибављања противправне имовинске користи, оштећеног је почео тражити на радном мјесту, долазити му кући при чему је пријетио да ће му запалити аутомобил и кућу, те направити му проблеме на послу, на што се оштећени усљед страха и немогућности плаћања дуга скривао од њега, па је позајмицу и камату у његово име почела доносити његова дјевојка В.С., којој је рекао да је она гарант да ће Б.Г. вратити дуг”, наводи се у оптужници.

Како В.С. није доносила цјелокупан износ камате, у намјери даљег изнуђивања новца, Перић је дјевојци рекао да му је и она сада дужна камату у износу од 1.600 мјесечно, док му је Б.Г. дужан 1.000 КМ мјесечно. Дуг је увећавао за 100 КМ седмично сваки пут када би закаснио са уплатом, а што је В.С. носила обједињено, пријетећи јој да ако нема новац да ће доћи и уселити се у њену кућу, да ће јој износити и распродавати ствари, а Б.Г.. отићи и све попалити.

”То је изазвало страх и узнемиреност код оштећених па су В.С. и Б.Г. били принуђени да се задужују на све стране како би Перићу враћали камату, при чему је В.С. дала у залог и свој аутомобил марке ”голф 5” који јој је Перић одузео све док не исплати камату. На описани начин Перић је до 23. августа оштетио Б.Г. и В.С. за 110.000 КМ, колико је прибавио користи”, наводи се у оптужници.


Пратите нас и путем Вибера

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.