Ravno ekološkoj katastrofi

Požari u Hercegovini napravili milionsku štetu

  • Извор: АТВ
  • 09.10.2022. 18:54

Blizu 40 velikih šumskih požara ove godine je na području Centra za gazdovanje kršom napravilo milionsku štetu. Kada se izađe na teren svi miloni se zaborave, ono što se golim okom vidi ravno je ekološkoj katastrofi kažu u ovom Centru. Površina koju je vatra uništila samo ove godine iznosi blizu 9000 hektara.

"Ukupna šeta iznosi ‪1.884.081‬ KM a o toga fiziološka oštećenja drvne mase iznose ‪253.016‬ maraka a ukpna oštećanja koja su totalna oštećenja su ‪63. 254‬. Znači štete su ogromne", rekla je direktor Centra za gazdovanje kršom u Trebinju Branka Radmilović.

Najviše velikih požara bilo je u Bileći, a najveću štetu je izazvao požar na Bijeloj gori kod Trebinja. Trebinjski vatrogasci su izračunali sve ovogodišnje intervencije, kažu za osam mjeseci gasili su blizu 250 požara. Teška je ovo godina jer je rano počela kaže komandir.

"Najgori su bili požari koji su izazvani udarom groma u posljednje vrije u avgustu i krajem sedmog mjeseca imali smo dva velika požara, požar u Bijeloj Gori to je odgovornost DVD Lastva i tu smo bili svaki dan u ispomoći i imali smo požar u Gljivi odnosno u dijelu planine Leotar isto je bio težak požar i on je izazvan udarom groma", rekao je komandir TVJ Trebinje Zdravko Kašiković.

Grom je izazvao tek nekolika požara, čovjek na desetine i baš to je godinama najveći problem u Hercegovini.  Nade ulijevaju gatački vatrogasci, kažu ove godine su ih piromani poštedjeli.

"Na ruku su nam išle i povremene kiše u ljetnom periodu ali Boga mi i veća svijest naših sugrađana, naši apeli da se vatra ne pali na otvorenom mislim da su urodili plodom a možda i neke druge mjere to ostaje tek da se vidi. Mi smo veći problem imali u proljećnim mjesecima", rekao je komandir TVJ Gacko Aleksa Vučković.

Pravila više nema, Hercegovina gori u martu kao nekad u avgustu. Trebinjci kažu da su samo u ovom mjesecu gasili 52 požara. Najveću pomoć i u ovoj požarnoj sezoni dali su pripadnici Helikopterskog servisa Srpske. Svaki veći požar gašen je iz vazduha.

Тагови:
  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм

    'Филм

  • 16:00 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.