Salko Džananović

Poznati privrednik iz BiH izvršio samoubistvo: Prije nego što se upucao prodao čitav biznis, trgovine, firme...

  • Извор: Аваз
  • 09.01.2023. 16:58

Ugledni privrednik iz Zenice Salko Džananović izvršio je samoubistvo juče u svom stanu u ovom gradu.

Prema riječima dežurnog iz Operativnog centra MUP-a Zeničko – dobojskog kantona (ZDK), samoubistvo se dogodilo u ulici Sestara Ditrih, piše portal 072info, a prenosi sarajevsko Oslobođenje. Zenički privrednik ubio se pucnjem iz vatrenog oružja u svom stanu.

Džananović je već dugo vremena bio u teškom zdravstvenom stanju zbog bolesti, a bio je jedan od najuspješnijih privrednika i uglednih Zeničana.

Banane kao zaštitni simbol

On je sa svojom porodicom 29. februara 2008. godine otvorio šoping centar Džananović, kao i hotel Zenica koji se nalazi u njegovoj neposrednoj blizini. Tada je otvoreno 1.500 novih radnih mjesta.

Svoj posao je prvenstveno pokrenuo sa prodajom banana zbog čega su simbol njegovih maloprodajnih, veleprodajnih objekata, ali i na njegovom šoping centru bile banane.

Hotel Zenica je bila redovna baza gostujućih reprezentacija koje dolaze u Zenicu tokom kvalifikacionih takmičenja u svim sportovima. Izgradnjom ovih objekata promijenio se izgled Zenice jer su se na tom mjestu godinama nalazile ruševine započetog i nikada završenog projekta.

Prodao cijeli biznis "Bingo" grupaciji

Sredinom septembra 2022. godine, Džananović je prodao čitav biznis Senadu Džambiću i "Bingo" grupaciji.

- Prodate su obe firme, ustvari kompletan biznis, trgovina, veleprodaja na Bristu, hotel, centar. Gospodin Džambić je prethodno sa saradnicina skenirao poslovanje, kapacitete i sve što imamo i s čim radimo. Dogovor je postignut na obostrano zadovoljstvo za desetak dana. Završene su i sve finansijske transakcije, sve - kazao je Džananović nakon prodaje.

Džananovićeve firme zapošljavaju oko 140 radnika na više lokacija, ali u objektima u njegovom vlasništvu nalazi se biznis u kojem radi višestruko više radnika i desetine unajmljenih prostora. Zbog zdravstvenih problema Salko se posljednjih godina povukao iz privatnog biznisa i posao je preuzeo njegov sin Ajdin.

Izgradio džamiju "Safija"

Početkom petog mjeseca 2015. godine položen je kamen temeljac za novu džamiju u zeničkom naselju Brist, koju su svojim sredstvima sagradili zenički preduzetnici Jesenko i Salko Džananović.

Polaganju kamena temeljca, čime je počelo ostvarenje sna porodice Džananović, prisustvovali su imami Medžlisa islamske zajednice Zenica, mještani naselja Brist i drugih zeničkih naselja. Tačno dvije godine kasnije, džamija Safija vakifa Salke i Jesenka Džananovića je svečano otvorena.

Тагови:
  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)