ATV

УИО БиХ

Пријавио овце, превозио јагњад: У Градишци одузето 220 грла

 • Извор: АТВ
 • 03.10.2023. 14:08

На граничном прелазу Градишка одузето је 220 грла јагњади, саопштено је из Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Како су навели, укупна вриједност одузетих животиња, са увозним дажбинама, процјењује се на око 35.633 КМ.

"Увозник из Посушја је приликом увозног царињења у царинској декларацији пријавио за увоз у БиХ 300 комада оваца за клање треће класе. Због нелогичности у броју оваца и укупној тежини извршен је детаљан преглед пошиљке, вагање и сравњавање ушних маркица животиња. Утврђено је да се на камиону налазило 80 оваца за клање треће класе и 220 комада јагњади“, стоји у саопштењу. 

Како су појаснили из УИО, криво декларишући робу покушало се избјећи плаћање стварно предвиђених увозних дажбина. 

"Наиме, приликом увоза оваца из Хрватске у БиХ плаћа се се само ПДВ на утврђену царинску вриједност, док се приликом увоза јагњади, поред ПДВ-а, плаћа и царина 10 одсто, као и прелевман у износу од 0,50 КМ по кг. Тако је укупна вриједност јагњади процијењна на 35.633 КМ, од чега се само на увозне дажбине односи 9.902 КМ“, стоји у саопштењу. 

Јагњад је привремено одузета, а због специфичности ове врсте робе и обавезног карантина, кажу из УИО, иста је смјешетна код увозника до окончња поступка и продаје животиња.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
 • 16:30 Вијести у 16:30

  Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

 • 16:50 Центар дана

  Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

 • 18:20 Емисије: Народ прича

  Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

 • 18:55 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.

 • 19:00 АТВ Вијести

  Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

 • 19:40 Маркетинг

  Блок економско-пропагандног програма.