UIO BiH

Prijavio ovce, prevozio jagnjad: U Gradišci oduzeto 220 grla

  • Izvor: ATV
  • 03.10.2023. 14:08

Na graničnom prelazu Gradiška oduzeto je 220 grla jagnjadi, saopšteno je iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Kako su naveli, ukupna vrijednost oduzetih životinja, sa uvoznim dažbinama, procjenjuje se na oko 35.633 KM.

"Uvoznik iz Posušja je prilikom uvoznog carinjenja u carinskoj deklaraciji prijavio za uvoz u BiH 300 komada ovaca za klanje treće klase. Zbog nelogičnosti u broju ovaca i ukupnoj težini izvršen je detaljan pregled pošiljke, vaganje i sravnjavanje ušnih markica životinja. Utvrđeno je da se na kamionu nalazilo 80 ovaca za klanje treće klase i 220 komada jagnjadi“, stoji u saopštenju. 

Kako su pojasnili iz UIO, krivo deklarišući robu pokušalo se izbjeći plaćanje stvarno predviđenih uvoznih dažbina. 

"Naime, prilikom uvoza ovaca iz Hrvatske u BiH plaća se se samo PDV na utvrđenu carinsku vrijednost, dok se prilikom uvoza jagnjadi, pored PDV-a, plaća i carina 10 odsto, kao i prelevman u iznosu od 0,50 KM po kg. Tako je ukupna vrijednost jagnjadi procijenjna na 35.633 KM, od čega se samo na uvozne dažbine odnosi 9.902 KM“, stoji u saopštenju. 

Jagnjad je privremeno oduzeta, a zbog specifičnosti ove vrste robe i obaveznog karantina, kažu iz UIO, ista je smješetna kod uvoznika do okončnja postupka i prodaje životinja.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 14:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    ''''Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?