Postao simbol borbe protiv nasilja

Prije 15 godina umro je maturant Luka: Tinejdžeri ga prebili iz dosade

  • Извор: Блиц
  • 12.06.2023. 16:11

Prošlo je petnaest godina od smrti Luke Rica. Ric, tada osamnaestogodišnji hrvatski maturant Grafičke škole, preminuo je od posljedica batina na današnji dan 2008. godine. Nasilnici koji su ga brutalno pretukli kasnije su priznali da su to uradili iz čiste dosade.

Ric je te kobne večeri čekao autobus sa prijateljem kada su im prvi put prišli 16-godišnjak i 15-godišnjak koji su tražili novac i cigarete. Nakon toga, kako je saopštila zagrebačka policija, 16-godišnjak je bez ikakvog povoda fizički napao Rica dok je sjedio na ivici trotoara, mladić je potom pao na kolovoz.

Dvojica tinejdžera su nastavila da ga udaraju,  Ric je u jednom trenutku ustao i pokušao da pobjegne. Međutim, tada ga je drugi 17-godišnjak ponovo oborio na zemlju, pa su ponovo nastavili da ga udaraju. Ric je umro 12 dana kasnije. Njegove ubice su dobile manje kazne, a neke od njih su nastavili sa svojim zločinima.

Napalo ga je petorica mladića

Ric su napala trojica sedamnaestogodišnjaka, K.M., R.L. i M.K. i šenaestogodišnji J.J. i osamnaestogodišnji S.Š. Policiji je trebalo pet mjeseci da pronađe napadače, koji su kasnije gotovo bez kazne, a samo jedan je završio u zatvoru, na devet mjeseci.

Otkrivena grobnica sa 450 obezglavljenih vampira

Otkrivena grobnica sa 450 obezglavljenih vampira

Protiv prvooptuženog J.J. postupak je obustavljen, drugookrivljeni R.L. osuđen je na godinu i po dana zatvora, ali je pušten nakon devet mjeseci zatvora u Požegi, a trećeokrivljeni M.K. izrečena mu je vaspitna mjera, odnosno odlazak u popravni dom.

Protiv prvooptuženog J.J. postupak je obustavljen jer je u toku postupka već upućivan na vaspitnu mjeru u ustanovu, pa se smatralo da je time svrha kažnjavanja ispunjena. Drugooptuženi R.L. je osuđen za nanošenje teških tjelesnih povreda sa smrtnim posljedicama i nasilničko ponašanje, dok je trećeokrivljeni M.K. osuđen samo za nasilničko ponašanje, piše Blic.

"Odmah sam je poljubio": Baja Mali Knindža na Manjači upoznao ljubav svog života

Ricovo ime postalo je simbol borbe protiv nasilja, a svake godine u junu, počevši od 2009. godine, osnovne i srednje škole u ​​Hrvatskoj i njihovi učenici dodjeljuju nagrade za promovisanje tolerancije i škole bez nasilja. Luki Ricu posthumno je dodijeljena nagrada Ponos Hrvatske.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Влаком према југу (12+)

    '' Филм: Влаком према југу (12+)

  • 22:00 Серија: Насљедници (12+)

    'Серија: Насљедници (12+)

  • 23:00 Серија: Ред Рок (16+) (Р)

    Серија: Ред Рок (16+) (Р)