Nakon tragedije

Prijedor i Srpska oprostili se od Ljubiše Aramande i njegove kćerke Andree

  • Извор: РТРС
  • 03.01.2023. 15:22

Uz prisustvo porodice, velikog broja prijatelja i radnih kolega na Gradskom pravoslavnom groblju u Prijedoru sahranjeni su Ljubiša Aramanda i njegova kćerka Andrea koji su nastradali u padu malog sportskog aviona, posljednjeg dana prošle godine.

Prije sahrane u Pozorištu Prijedor u podne je održana komemoracija tokom koje su na ekranu prikazane brojne fotografije Ljubiše i njegove kćerke dok su zajedno planinarili i vozili se avionom, ali i sa članovima porodice i prijateljima.

Ljubišu Aramandu Prijedorčani znaju kao čovjeka koji je uložio svu svoju snagu i znanje u razvoj vazduhoplovstva u gradu na Sani. Bio je strastveni ljubitelj visina, volio je da osvaja i planine. Bio je član planinarskog društva "Кlekovača", predsjednik Planinarskog saveza Republike Srpske, radnik Elektrodistribucije Prijedor, sportista i dobrovoljni davalac krvi.

Njegova kćerka Andrea Aramanda bila je pred diplomiranjem na Ekonomskom fakultetu, ali i nosilac crnog pojasa u karateu.

Predsjednik Nadzornog odbora Planinarskog saveza Republike Srpske Radoja Vojvodić rekao je na komemoraciji da se sa velikom tugom i nevjericom opraštaju od Ljubiše.

“Opraštamo se od Ljubiše koji je bio lavljeg srca, našeg brata, pilota, jedriličara. Svaku tvoju riječ smo slušali i upijali, a sada ćutiš. Ja moram sada da pričam, a noge mi klecaju”, rekao je Vojvodić.

Plavo ti nebo druže, kapetane, bratu, rekao je Vojvodić, i čuvaj svoju Andreu.

Siniša Vujaković iz Aero-kluba Prijedor rekao je da je Ljubiša bio veliki vazduhoplovac, humanista i čovjek rijetko viđene energije i predanosti poslu.

Dragoslav Кabić, predsjednik GO SNSD-a Prijedor, istakao je da se danas ispraća jedan od najvećih i najhrabrijih prijedorskih pilota, dok se Andrea za kratko vrijeme rada u Gradskoj upravi pokazala kao izrazito inteligentna u zahtjevnim zadacima.

Pročitano je i oproštajno pismo radnika Elektrokrajine, gdje je Ljubiša bio zaposlen.

“Pamtićemo ga po dobroti, plemenitosti i prijateljstvu “, rekla je Danijela Ljubičić koja se u ime kolektiva oprostila od Ljubiše.

Od Ljubiše i kćerke Andree oprostili su se i iz Planinarskog saveza Srbije.

“Planinari Srbije danas tuguju zajedno sa planinarima Republike Srpske. Postigli smo zajedno rezultate u našoj saradnji, ali nismo završili taj posao. Nastavićemo i jednom ćemo se na tom putu ponovo sresti”, naveo je Zoran Кontić iz Planinarskog saveza Srbije.

Od Andree se pismom oprostila i Azra Muherina, u ime njenih prijatelja.

Od brojnih telegrama na komemoraciji su pročitani izrazi saučešća srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, premijera Radovana Viškovića, Ministarstva porodice, omladine i sporta Srpske i gradonačelnika Prijedora Slobodana Javora koji je današnji dan proglasio danom žalosti.

Izaslanik predsjednika Srpske Radovan Кovačević upisao se u Кnjigu žalosti koja se nalazi u holu Pozorišta Prijedor.