Ministarstvo odbrane Srbije

Pripadnici vojske u potrazi za otetom djevojčicom i otmičarem

  • 28.12.2019. 20:00

Pripadnici Vojske Srbije biće angažovani u potrazi za otetom djevojčicom Monikom Karimanović i otmičarem Ninoslavom Jovanovićem, saopštilo je večeras Ministarstvo odbrane Srbije.

Potrazi će se pridružiti više od 100 pripadnika Vojne policije i Tima za traganje i spasavanje Specijalne brigade Vojske Srbije sa službenim psima.

Vojnici će biti angažovani u saradnji sa štabom Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, koji vodi akciju traženja.

Dobrovoljno se javilo i 200 pripadnika Bezbjednosno-informativne agencije da pomogne u potrazi za otetom djevojčicom, a priključili su se i brojni građani iz Beograda, Svrljiga, Zaječara...

Raspoređeni u više grupa, zajedno sa policijom, žandarmerijom i pripadnicima Bezbjednosno-informativne agencije, oni pretražuju teren u okolini Knjaževca.

Direktor Policije Srbije Vladimir Rebić rekao je za RTS da je policija na terenu 24 časa i da je do sada pretraženo 50 sela.

"Proveravaju se svi kontakti koje je imao sa drugim ljudima. Nije isključena mogućnost da osumnjičenom neko pomaže. On je asocijalan, ali su nađeni neki ljudi s kojima je bio u kontaktu", rekao je Rebić.

Prema njegovim riječima, policiju u optimizmu drži činjenica da Jovanović u prethodnim slučajevima nije ubijao svoje žrtve.

Za posljednje 23 godine ovo je treći put da policija traga za njim.

Prvi put je potraga organizovana 1996. godine, kada je silovao jednu ženu i četrnaestogodišnju devojčicu. Poslije višednevne potrage po šumama i vikendicama on je uhapšen i osuđen na deset godina zatvora.

Po izlasku iz zatvora silovao je dvanaestogodišnju devojčicu, nakon što ju je dva dana držao zatočenu. Dok je bio u bjekstvu pokušao je da siluje još jednu dvanestogodišnju devojčicu, ali je devojčicu spasio drvosječa.

Zbog silovanja i pokušaja silovanja osuđen je na 15 godina zatvora, međutim, odlukom Vrhovnog suda, kazna mu je smanjena na 12 godina.

Po drugom izlasku iz zatvora Jovanović je uznemiravao žene preko društvenih mreža i zbog toga je u pritvoru bio pet mjeseci, prenose beogradski mediji.

Na slobodi je početka ove godine.